eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin
Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, miután aláírták az új német-francia együttműködési és integrációs szerződést a németországi Aachenben 2019. január 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Kiss J. László: nincs más választása Merkelnek és Macronnak

A francia-német együttműködés elengedhetetlen az Európai Unió továbblépéséhez – hangsúlyozta a két ország vezetője legutóbbi egyeztetésük után. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint bár jelentősen korlátozódott Emmanuel Macron és Angela Merkel belpolitikai mozgástere, de nincs igazi alternatívája a két vezető közötti együttműködésnek az Európai Unióban.

Harminchat nappal ezelőtt írták alá a Németország és Franciaország közti megállapodást szentesítő aacheni szerződést – emlékeztetett Kiss J. László. A szerdai találkozón Angela Merkel és Emmanuel Macron az azóta felmerült kérdéseket igyekezték tisztázni.

A két vezető például megegyezett abban, hogyha az angolok el akarják halasztani az uniós kilépést, támogatni fogják ebben a brit kormányzatot.

A találkozón Merkel hangsúlyozta,

jól működik a koordináció a különböző német-francia álláspontok között.

A közös európai védelem feltétele a német kancellár szerint a fegyverexport-politika összehangolása. Macron kifejtette: az európai autonómia kérdése azt is jelenti, hogy a hadiipari vállalatok megerősített együttműködése és ezek közös szabályozása jön létre.

A szakértő az Északi Áramlattal kapcsolatban felmerült problémát is említette. Lengyelország ugyanis kezdeményezték a projekt meghiúsítását és az EU gázimportra vonatkozó megváltoztatását. Franciaország is az irányelvek módosítása mellett érvelt. A két országnak sikerült olyan egyezséget kötni, ami a németeknek lehetővé teszi a beruházás befejezését különösebb veszteség nélkül, de a gázimportot mégis európai ellenőrzés alá helyezi.

Kiss J. László kiemelte: mind Merkel, mind Macron – népszerűtlenségük miatt – „belpolitikai játéktere jelentősen korlátozódott”, összefogásuk az unió szempontjából mégis elengedhetetlen. „A két vezetőnek nincs más választása, minthogy keressék az együttműködést” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×