eur:
394.28
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Mentőhelikopter túlélők után kutat egy iszappal elöntött földterület felett a brazíliai Minas Gerais állambeli Brumadinho településen 2019. január 25-én, miután a Vale SA vállalat vasércbányájánál átszakadt egy zagytározó gát. Az iszapözönben legalább kétszáz ember eltűnt. Az Ibama nevű brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó 1 millió köbméter iszapot tárolt.
Nyitókép: MTI/EPA/Paulo Fonseca

Százakról nincs hír a brazil gátszakadás helyszínén

A katasztrófát egy zagytározó falának leomlása okozta.

A brazil mentők leállították szombat éjszakára a munkálataikat a pénteki gátszakadás helyszínén, miközben még több száz áldozat heverhet az iszapáradat alatt; hivatalosan eddig 34 ember holttestét találták meg, 23-an kórházba kerültek.

A katasztrófát egy zagytározó falának leomlása okozta. A kiömlő iszap mintegy 150 méter széles, több kilométer hosszú folyamot hozott létre.

A tulajdonos Vale SA bányavállalat közreadott listája szerint még mintegy 250 emberről nem tudnak. A mentést helyi idő szerint a vasárnap reggel órákban folytatják. A tűzoltók abban reménykednek, hogy egy elöntött autóbuszban és vonatban még lehetnek túlélők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×