INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

volkswagen

dízelbotrány

augsburg

ítélet

Aachen, 2018. január 29.Az aacheni Egyetemi Kórház 2018. január 29-én. Német újságok 2018. január 28-i beszámolói szerint a Volkswagen, a Daimler és a BMW által alapított és időközben már megszűnt, a szállítási szektor környezeti és egészségügyi helyzetével foglalkozó európai kutatócsoport (EUGT) megbízásából az aacheni Egyetemi Kórház egyik intézete 25 emberen tanulmányozta a dízel üzemanyag füstjében lévő egyik gáz, a nitrogén-dioxid (NO2) hatását. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Új fejlemény a dízelbotrányban

Infostart

Egy augsburgi bírósági ítélet új fejezetet nyitott a Volkswagen 2015 szeptemberében kipattant dízelbotrányában.

Első fokon úgy rendelkeztek, hogy az autógyártónak vissza kell fizetnie a felperes magánszemélynek a 2012-ben vásárolt Volkswagen Golf eredeti, teljes vételárát, azaz közel 30 ezer eurót. A bírósági indoklás szerint az autógyártó szándékosan és erkölcstelen módon olyan szoftvert telepített a járműveibe, amely kifejezetten a károsanyag-kibocsátási adatok meghamisítására szolgált. A bíróság szerint a VW-konszern célja az eladások és a nyereség bármi áron történő növelése volt – írja a Világgazdaság.

A vállalat közleménye alapján fellebbezni fognak, mert meggyőződésük szerint az eljáró bíróság félreértelmezte a törvényt. Emlékeztettek arra, hogy eddig

csaknem kilencezer ügyben döntöttek első-, illetve másodfokon a dízelbotránnyal kapcsolatos perekben a német bíróságok, és ezek többségében elvetették a kártérítési igényeket.

A Volkswagen hangsúlyozta, hogy a kérdéses dízelek tulajdonosait nem érte se kár, se veszteség, mert járműveik biztonságosak és közlekedésre alkalmasak.

A németek 11 millió autóba telepítették az adathamisító szoftverüket, ebből félmilliót az Egyesült Államokban értékesítettek. Ott a levegőtisztaság-védelmi előírások szigorúbbak voltak, ahogy az ellenőrzés is, hiszen a csalást is az ottani környezetvédelmi hatóság (EPA) leplezte le. Amerikában a simlis dízeleket a cég visszavásárolta, méghozzá avulási foktól függő, de rendkívül méltányosnak számító áron.

A Volkswagen 2016 júniusában 15,3 milliárd dollár értékű megállapodást kötött az amerikai hatóságokkal, amelynek értelmében tízmilliárd dollárért visszavásárolja azokat az autókat, amelyekre a csalódott tulajdonosaik nem tartanak igényt, emellett 2,7 milliárd dollárért támogatja a kaliforniai légszennyezettséget csökkentő beruházásokat és programokat, és kétmilliárdot a tiszta technológia kidolgozására ajánl fel.

Nyitókép: SASCHA STEINBACH
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018