eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Nem várt problémát okozhat a klímaváltozás: emelkedhet az öngyilkosságok száma

A klímaváltozás hatására növekedhet az öngyilkosok száma Finnországban: kutatók szerint a november és március között várható napfényhiány áll a háttérben.

A klímaváltozás hatására a sötétség növekszik az ország déli és középső részén. A hótakaró csökkentené a sötétséget, mostanában azonban télen egyre gyakrabban inkább eső esik - mondta el Reija Ruuhela, a Finn Meteorológiai Intézet munkatársa.

"Minél kevesebb a fény, annál több az öngyilkosság"

- emelte ki. Hozzátette, hogy a férfiakat nagyobb mértékben érinti a probléma, mint a nőket. A férfiak esetében az öngyilkosságok kockázata az alacsony légnyomású időszakokban növekszik, míg a nőknél a magas légnyomás hatására.

Az eredmények a klímaadatok és a finnországi öngyilkossági statisztikák összehasonlításán alapulnak. Finnországban az öngyilkosságok száma 1990 óta csökkent. Ruuhela szerint a klímaváltozás megállíthatja ezt a pozitív folyamatot.

Mintegy 1500 öngyilkosságot jelentettek 1990-ben Finnországban, ezt követően a szám folyamatosan csökkent. 2016-ban azonban 757 esetet regisztráltak, ekkor 50-nel nőtt az öngyilkosságok száma a statisztikai hivatal jelentése szerint.

Ruuhela szerint a finnek számára, akik a hideg időjárás elviselésére edződtek a történelem során, új jelenség a hosszú meleg időszak. A szakértő szerint az országnak fel kell készülnie a melegebb időjárásra.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×