INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

andrej danko

szlovák

v4

Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke a városalapítók napján Kiskőrösön 2018. május 19-én.

A szlovák házelnök Magyarország melletti kiállást sürget

Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke nem tekinti járható útnak, hogy szankciókat fogadjanak el a magyarok és a lengyelek ellen az Európai Unióban.

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke a Visegrádi Négyek házelnökeinek hétvégi kassai találkozóján kijelentette: bízik benne, hogy a cseh parlament mintájára a szlovákiai képviselők is kiállnak az európai uniós tagállamok szuverenitásának védelme mellett.

"A szlovák parlamentnek is ki kellene állnia Magyarország mellett a Sargentini-jelentés kapcsán"

- jelentette ki Andrej Danko. A szlovák házelnök a visegrádi országok parlamenti elnökeinek kassai nem hivatalos találkozóját követően azt mondta: "Világosan ki kell mondani, hogy a lengyel és magyar testvéreinkre és barátainkra kiszabott esetleges szankciókat nem lenne szabad elfogadni, amíg nem használjuk ki a demokratikus mechanizmusok nyújtotta összes lehetőséget a helyzet tisztázására."

A cseh parlament alsóháza a közelmúltban határozatot fogadott el, amelyben kiállt Magyarország mellett és elítélte az Európai Parlament által elfogadott Sargentini-jelentést. Cseh képviselők véleménye szerint Brüsszel Budapest elleni álláspontja csak tovább mélyíti az árkokat és a bizalmatlanságot az Európai Unió régi és új tagállamai között.

A pozsonyi parlament elnöke hasonló lépésre készül.

Egy olyan határozat megfogalmazására tett javaslatot, amely kimondaná, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa aktívan fellép annak érdekében, hogy minden rendelkezésre álló lehetőséget megragadjanak Magyarország és az uniós intézmények közötti kölcsönös párbeszéd folytatásához, melynek keretében minden nyitott kérdést megválaszolnának, az ügyre pedig konstruktív szellemben keresnének megoldást, elkerülve az érintett felek együttműködését befolyásoló negatív következményeket.

Andrej Danko azt is kilátásba helyezte, hogy házelnökként indítványozni fog egy találkozót, melyre a szlovák külügyminisztert is meghívja, hogy közösen megvitassák a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás lehetőségének "kétségkívül súlyos ügyét".

"Az uniós intézmények és a tagállamok közötti együttműködés elsőrendű alapelvének ilyen helyzetben olyan lépések és határozatok elfogadásának kell lennie, amelyek segítenek visszanyerni a kölcsönös bizalmat és leküzdeni az elválasztó vonalakat”

– hangsúlyozta a szlovák parlament elnöke. A további lépésekről Andrej Danko minden kompetens személlyel tárgyalni kíván.

Nyitókép: Ujvári Sándor

Kapcsolódó hang

A szlovák házelnök Magyarország melletti kiállást sürget
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018