INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

szlovákia

nyaralás

üdülés

felmérés

Jön az üdülési utalvány Szlovákiában is

Szlovákia lakosságának több mint egyharmada még soha nem töltötte a nyári szabadságát a tengernél - derül ki egy aktuális felmérésből. A legtöbb szlovákiai lakos idén belföldön nyaralt, és ez a trend a jövőben növekedhet, miután magyar mintára Szlovákiában is bevezetik az üdülési utalványokat.

Ezen a nyáron Szlovákia lakosságának 46 százaléka volt szabadságon – tudható meg a Go4insight társaság által végzett felmérésből. „A szabadság ebben az esetben úgy értendő, hogy legalább egy hét, lakóhelyen kívül történt rekreációs szándékú időtöltés, tekintet nélkül a szállás típusára vagy arra, hogy az illető fizetett-e a kirándulásért vagy sem” – pontosított Július Filo, a felmérést végző társaság képviselője.

Legnagyobb arányban azok voltak kirándulni, akik diplomások, ill. legalább 900 eurós, vagyis mintegy 285 ezer forintos a havi tiszta keresetük. A kirándulók túlnyomó többsége, 74 százaléka a nyári időszak alatt egyszer vett részt egyhetes kiránduláson. Mindössze 22 százalékuk engedte meg magának, hogy kétszer is kiránduljon, és a kirándulók mindössze 4 százaléka volt a nyáron háromszor vagy akár négyszer is üdülni.

A megkérdezettek kétharmada víz mellett szeret nyaralni, ötöde inkább új helyeket fedezne fel, 14 százaléka a hegyekbe kívánkozik, 13 százalékuk családi látogatáson tölti szabad idejét a legszívesebben, és mindössze 3 százalék mondta, hogy aktív sportolással tölti szabadságát. Azok fele, akik nem jutottak el szabadságra, anyagi okokkal indokolta ezt, mintegy negyedük egészségügyi okokból nem utazott el sehova.

Országok szerinti lebontásban a legtöbb szlovákiai lakos idén belföldön nyaralt, a legtöbben Közép-, kevesebben Kelet- és a legkevesebben Nyugat-Szlovákiában. Külföldre a legtöbben Horvátországba utaztak. A szlovákiai kirándulók további népszerű célországai Olaszország, Csehország és Görögország voltak.

A belföldi turizmus fellendítését szeretné elérni Andrej Danko szlovák házelnök, aki az üdülési utalványok bevezetéséről szóló jogszabály-tervezetet terjeszt a parlament elé. Az üdülési csekkek Danko elmondása szerint hasonló elven működnének, mint a hosszú évek óta meglévő étkezési utalványok. Az értékük 500 euró lenne, amelyhez a munkáltató 275 euróval járulna hozzá. Jövedelemadót és egyéb járulékokat a munkáltató és az alkalmazott része után sem kellene fizetni. Andrej Danko szerint az üdülési utalványok célja, hogy Ausztria és Magyarország mintájára Szlovákiában is fellendítsék a belföldi turizmust. Az üdülési utalványokat csak belföldön lehetne felhasználni, és 2019 januárjától vezetnék be.

Kapcsolódó hang

A legtöbb szlovákiai lakos idén belföldön nyaralt
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018