eur:
396.39
usd:
370.93
bux:
71115.01
2024. június 26. szerda János, Pál

Jön az üdülési utalvány Szlovákiában is

Szlovákia lakosságának több mint egyharmada még soha nem töltötte a nyári szabadságát a tengernél - derül ki egy aktuális felmérésből. A legtöbb szlovákiai lakos idén belföldön nyaralt, és ez a trend a jövőben növekedhet, miután magyar mintára Szlovákiában is bevezetik az üdülési utalványokat.

Ezen a nyáron Szlovákia lakosságának 46 százaléka volt szabadságon – tudható meg a Go4insight társaság által végzett felmérésből. „A szabadság ebben az esetben úgy értendő, hogy legalább egy hét, lakóhelyen kívül történt rekreációs szándékú időtöltés, tekintet nélkül a szállás típusára vagy arra, hogy az illető fizetett-e a kirándulásért vagy sem” – pontosított Július Filo, a felmérést végző társaság képviselője.

Legnagyobb arányban azok voltak kirándulni, akik diplomások, ill. legalább 900 eurós, vagyis mintegy 285 ezer forintos a havi tiszta keresetük. A kirándulók túlnyomó többsége, 74 százaléka a nyári időszak alatt egyszer vett részt egyhetes kiránduláson. Mindössze 22 százalékuk engedte meg magának, hogy kétszer is kiránduljon, és a kirándulók mindössze 4 százaléka volt a nyáron háromszor vagy akár négyszer is üdülni.

A megkérdezettek kétharmada víz mellett szeret nyaralni, ötöde inkább új helyeket fedezne fel, 14 százaléka a hegyekbe kívánkozik, 13 százalékuk családi látogatáson tölti szabad idejét a legszívesebben, és mindössze 3 százalék mondta, hogy aktív sportolással tölti szabadságát. Azok fele, akik nem jutottak el szabadságra, anyagi okokkal indokolta ezt, mintegy negyedük egészségügyi okokból nem utazott el sehova.

Országok szerinti lebontásban a legtöbb szlovákiai lakos idén belföldön nyaralt, a legtöbben Közép-, kevesebben Kelet- és a legkevesebben Nyugat-Szlovákiában. Külföldre a legtöbben Horvátországba utaztak. A szlovákiai kirándulók további népszerű célországai Olaszország, Csehország és Görögország voltak.

A belföldi turizmus fellendítését szeretné elérni Andrej Danko szlovák házelnök, aki az üdülési utalványok bevezetéséről szóló jogszabály-tervezetet terjeszt a parlament elé. Az üdülési csekkek Danko elmondása szerint hasonló elven működnének, mint a hosszú évek óta meglévő étkezési utalványok. Az értékük 500 euró lenne, amelyhez a munkáltató 275 euróval járulna hozzá. Jövedelemadót és egyéb járulékokat a munkáltató és az alkalmazott része után sem kellene fizetni. Andrej Danko szerint az üdülési utalványok célja, hogy Ausztria és Magyarország mintájára Szlovákiában is fellendítsék a belföldi turizmust. Az üdülési utalványokat csak belföldön lehetne felhasználni, és 2019 januárjától vezetnék be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×