INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

donald tusk

brexit

eu-csúcs

Salzburg, 2018. szeptember 20.Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezleten 2018. szeptember 20-án. (MTI/EPA/Andreas Schaad)

Donald Tusk: Október közepén jön el az igazság pillanata

Infostart / MTI

Véget ért a salzburgi informális EU-csúcs. A bennmaradó tagállamok egyértelműen megvalósíthatatlannak látják az Egyesült Királyság kereskedelmi javaslatát. Az ír-északír határról új javaslatot ígért Theresa May. A migrációval kapcsolatos fő célban egyetértés van az Európai Tanács elnöke szerint. Jucker szerint idén megállapodhatnak a Frontex megerősítésének mikéntjében. Megszólalt Macron és Kurz is.

Októberben lesz döntés arról, hogy szükséges-e egy rendkívüli brexit-ügyi csúcsértekezlet összehívása november közepén - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön, az informális salzburgi EU-csúcs után.

A találkozót lezáró sajtótájékoztatón Tusk közölte: kissé derűlátóbb a kiválási megállapodás megkötésének esélyeit illetően, mint korábban. A bennmaradó huszonhét tagállam vezetőinek ülésén teljes egyetértés volt abban, hogy

ugyan a jelenlegi brit javaslatoknak vannak pozitív elemei, de a kereskedelmi kapcsolatrendszerre vonatkozó tervezet "nem fog működni".

Erről beszélt Emmanuel Macron francia elnök is, közölve: a brit miniszterelnök részéről bátor lépés volt a javaslatok ismertetése, ugyanakkor a 27-ek egységesen egyetértenek abban, hogy az egységes piac nem szenvedhet csorbát. Angela Merkel német kancellár szerint noha e tekintetben nincs kompromisszum, "nagyon kreatív módon el lehet érni", hogy az EU szoros és gyakorlati kereskedelmi kapcsolatokat építsen a jövőben ki Nagy-Britanniával.

Donald Tusk hangsúlyozta, hogy az október 18-19-i EU-csúcsig a lehető legnagyobb előrehaladást kell elérni, és ha szükség van rá, akkor össze lehet hívni a rendkívüli csúcstalálkozót a november 17-ei hétvégére a megállapodás "véglegesítése és formába öntése" érdekében.

Az ír-északír határ lesz a döntő

Mint mondta, az ír-északír határellenőrzés kérdése továbbra is elsődleges fontosságú, melyben az EU-nak "nem csak jó szándékra, hanem kemény, világos és precíz biztosítékokra (...), szilárd, működőképes, jogilag kötelező érvényű megoldásra van szüksége". Amennyiben nincsen előrelépés ezen a téren, akkor nem lehet rendkívüli EU-csúcsot sem összehívni - tette világossá.

A migrációval kapcsolatos fő célban egyetértés van Tusk szerint

Beszélt emellett a találkozó másik fő napirendi pontjáról, a bevándorlásról is, és kiemelte, hogy a szerdai vita azt mutatja, hogy nincsen egyetértés mindenben, de a fő célt illetően igen, ami az "Európába irányuló illegális migráció megállítása".

A tanács elnöke rámutatott, arra kell fókuszálni, ami bizonyítottan működik, a külső határellenőrzés erősítésére és a harmadik országokkal való együttműködésre. Utóbbit azonban nemcsak a migráció és az embercsempészet elleni küzdelem területén kell érteni, hanem gazdaságilag is. Ennek részeként folytatni kell az Egyiptommal való párbeszédet, és hasonlót kezdeni más afrikai államokkal is - mondta. Hozzáfűzte, megállapodtak, hogy februárban EU-Arab Liga csúcstalálkozót rendeznek.

Idén megállapodás lehet a Frontexről?

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy alapvetően egyetértés van a tagországok között az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítéséről, noha az erre vonatkozó javaslat egyes elemeit illetően vannak még nézetkülönbségek.

Elmondta, hogy a korábbiaknál jóval derűlátóbb most a Frontexről szóló bizottsági javaslat ügyében, úgy véli, hogy idén, a soros osztrák EU-elnökség alatt tető alá lehet hozni a megállapodást.

Kurz szerint még sokáig vitatkozhatnak a menekültek szétosztásáról

Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy vélekedett, hogy mélyíteni kell az együttműködést az észak-afrikai országokkal, valamint továbbra is a határvédelemre kell koncentrálni. Ennek kapcsán jelezte: ő maga teljes mértékben támogatja a Frontex megerősítését célzó javaslatot, néhány tagország azonban még tárgyalni akar bizonyos szuverenitási kérdésekről.

"Évek óta mondom, hogy a menekültek szétosztása nem az egyetlen módja a migrációs helyzet megoldásának" - fogalmazott, hozzátéve, hogy véleménye szerint a vita ezen a téren nem fog megszűnni a közeljövőben.

Nyitókép: MTI/EPA/Andreas Schaad
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018