eur:
394.62
usd:
369.62
bux:
65600.84
2024. április 23. kedd Béla
Chemnitz, 2018. augusztus 27.Szélsőjobboldali tüntetők tiltakoznak a kelet-németországi Chemnitzben két nappal ezelőtt történt gyilkosság miatt Karl Marx német filozófus-közgazdásznak, a kommunista eszmék egyik kidolgozójának szobra előtt 2018. augusztus 27-én. A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport különböző nemzetiségű férfi. Egy ember életét vesztette, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. Az emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak.  (MTI/EPA/Filip Singer)
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Angela Merkel is megszólalt a Chemnitzben történt gyilkosság miatti tüntetések ügyében

Be nem jelentett tüntetéshez és szabályos demonstrációkhoz, felháborodáshoz és tiltakozáshoz vezetett Németországban egy emberölés, amellyel egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak. Élesen elítélte Angela Merkel német kancellár kedden a Szászország tartományi Chemnitzben előző nap tartott tüntetéseken történt erőszakos cselekményeket, Horst Seehofer belügyminiszter pedig felajánlotta a szövetségi hatóságok segítségét a szászországi rendőrségnek.

Németországban nincs helye az önbíráskodásnak - hangsúlyozta még hétfői tájékoztatóján Steffen Seibert szóvivő.

A szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli, ha bárki is "hajtóvadászatot folytat eltérő származású, eltérő kinézetű emberek ellen, vagy félelmet próbál terjeszteni" - mondta a kormányszóvivő egy Chemnitzben vasárnap bejelentés nélkül tartott demonstrációval kapcsolatban.

A Szászország tartományi nagyváros ügyészsége hétfő délután, a kormányszóvivői tájékoztató után közölte, hogy a tüntetést kiváltó emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak.

A hatóság szerint a két férfi vasárnap hajnalban leszúrt egy 35 éves német férfit a chemnitzi belvárosban.

Az áldozatot kórházba szállították, ahol belehalt sebesüléseibe. A két gyanúsítottat őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A bűncselekmény indítéka egyelőre nem ismert.

A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport "különböző nemzetiségű férfi". Egy ember meghalt, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. A helyszínről többen elmenekültek, a rendőrök két embert, egy 22 és egy 23 éves férfit elfogtak, és vizsgálják, hogy van-e közük a bűncselekményekhez - áll a rendőrség és az ügyészség vasárnapi közleményében.

Vasárnap délután egy nagyjából 800 fős csoport felvonulást tartott Chemnitz központjában. A megmozdulást nem jelentették be, a rendőrséggel nem működtek együtt.

A Bild című lap beszámolója szerint

a csoport dühöngő tömeggé változott. Kiemelték, hogy "hihetetlen jelenetek játszódtak le: radikálisok külföldinek tartott emberekre vadásztak".

Az eset széles körben felháborodást keltett Németországban, több párt is megnyilatkozott, a történteket eltérően ítélték meg.

Chemnitz, 2018. augusztus 27.
Szélsőjobboldali tüntetők
Szélsőjobboldali tüntetők "Bűnöző külföldiek, kifelé!" feliratú transzparenssel tiltakoznak a kelet-németországi Chemnitzben két nappal ezelőtt történt gyilkosság miatt 2018. augusztus 27-én. A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport "különböző nemzetiségű férfi". Egy ember életét vesztette, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. Az emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak. (MTI/EPA/Filip Singer)

Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa egy Twitter-bejegyzésben visszataszítónak nevezte, hogy "szélsőjobboldaliak az interneten hangulatot keltenek és erőszakra szólítanak fel".

Martin Dulig tartományi miniszterelnök-helyettes, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa egy hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta: önbíráskodás, híresztelések terjesztése, gyűlölködés és uszítás helyett el kell fogadni, hogy az ügy a hatóságokra tartozik, a bűncselekmény feltárása a rendőrség feladata.

Azzal kapcsolatban, hogy a volt NDK területén fekvő tartomány egyes vidékei egész Németországban hírhedtek a szélsőjobboldali, idegenellenes szubkultúráról, azt mondta, hogy méltányosan kell megítélni a szászországi viszonyokat. Bizonyosan vannak gondok, de a többséget "a rendes emberek" alkotják - mondta a miniszterelnök-helyettes a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Az MDR beszámolója szerint hétfő este bő ötezer szélsőjobboldali tüntető és jóval kevesebb ellentüntető gyűlt össze Chemnitz belvárosában. Jelentős számban vonultak fel rohamrendőrök, két vízágyút is a helyszínre irányítottak. A rendőrség közölte, hogy mindkét csoportból dobáltak petárdákkal és egyéb tárgyakkal, több ember megsérült, de a demonstrálók legnagyobb része békésen viselkedett.

Az MDR tudósítása szerint röviddel 21 óra után mindkét tüntetés véget ért, nagyobb rendbontás nem történt.

Frissített adatok

A helyi hatóságok kedden frissített adatai alapján hétfő este nagyjából 7500 ember tüntetett a chemnitzi belvárosban. Mintegy 6000 fő a Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, a német sajtóban szélsőjobboldaliként jellemzett civil szervezet felhívására, további 1500 fő pedig a Baloldal (Die Linke) nevű szövetségi parlamenti (Bundestag-) párt felhívására.

A Pro Chemnitz tüntetésén nemcsak helyiek jelentek meg, a többi között Berlinből, Alsó-Szászországból és Észak-Rajna-Vesztfáliából is érkeztek résztvevők.

A rendőrség 591 fővel igyekezett fenntartani a rendet. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és 2 rendőr.

A rendőrség 43 feljelentést tett, a legtöbbet testi sértés vagy alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata miatt.

Keddre ismét tüntetéseket jelentettek be Chemnitzben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×