eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Salisbury, 2018. március 10.Bűnügyi szakértők vizsgálódnak Szergej Szkripal korábbi orosz kettős ügynök mérgezése ügyében a dél-angliai Salisbury temetőjében 2018. március 10-én, hat nappal az után, hogy eszméletlen állapotban találtak rá a brit külső hírszerzés, az MI6 66 éves volt ügynökére és 33 éves lányára, Julijára a városban. A volt kém és lánya életveszélyes, de stabil állapotban fekszik egy salisburyi kórházban, a brit hatóságok szerint nagyon ritka idegméreggel mérgezték meg őket. (MTI/EPA/Neil Hall)
Nyitókép: NEIL HALL

Kis-Benedek József: a hidegháborús időkben sem volt ilyen kiutasítás-hullám a világban

Egymás után tiltják ki az orosz diplomatákat az országok a Szkripal-ügy miatt. A híradásokban sokszor hírszerzőknek vagy kémeknek nevezik őket, bár az orosz hírszerzés határozottan cáfolta, hogy azok lennének. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint is pontatlanok ezek a megnevezések.

  • Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába.
  • Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.
  • London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.
  • A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát, és számos uniós és más ország, köztük az USA is hasonló lépésekhez folyamodott.

Van egy határmezsgye az információszerzés és a jogosulatlan adatszerzés között. Azt minden ország maga dönti el, hogy melyiket hogyan értékeli, és ezt törvényekbe is foglalják. A világ minden elhárító szolgálata rendelkezik olyan adatokkal, ami alapján a követségről a diplomatákat ki lehet utasítani különböző indokok alapján az országból. Ezeket az indokokat nem kell megemlíteni - mondta az InfoRádióban Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő. Hozzátette:

a kiutasítást lehet kérni 48 órán belül, vagy hosszabb időre is, mint ahogy most megcsinálták az oroszokkal a britek.

A szakértő szerint ezt lehet látványosan intézni, médianyilvánossággal, vagy csendben. Az utóbbi változat egy udvarias, és gáláns rendezése a problémának. "Behívják a nagykövetet, elmondják neki, hogy ezzel és ezzel az emberrel probléma van, ezért kérjük azt, hogy hívjátok haza."

Most a másik, látványos módszernek vagyunk szemtanúi, "de olyan mértékben, amilyet még nem nagyon láthattunk a történelemben. Hidegháború időszakában fordult elő hasonló, de hogy

ennyi diplomatát és ennyi országból egyszerre utasítsanak ki, erre nincs példa".

A szakértő szerint a kiutasított diplomaták nem feltétlenül kémek, de ha úgy van, abban az esetben sem kell indokolni. A kémelhárítás rendelkezik egy listával, amelyen azon nevek szerepelnek, akiknél felmerülhet a kiutasítás lehetősége, vagy van valami kétes ügy velük kapcsolatban. Ez alapján a követségek felállítanak egy sorrendet, s ez alapján döntenek a kiutasítottak köréről.

"Ebben általában benne szoktak lenni a katonai attasék, a politikával foglalkozó diplomaták,

míg a kulturális és más területről kevésbé - attól függ hány diplomata van az adott országban" - mondta Kis-Benedek József.

Elmondta: minden ország maga dönt arról, hogy honnan, kit, hány embert utasít ki. Ennek pedig egy normális és jogos következménye, hogy a másik fél is ugyanezt fogja tenni. Ilyenkor a kölcsönösség elvére nagyon figyelnek, ami azt jelenti, hogy Oroszország is ugyanennyi diplomatát küld haza - tette hozzá a nemzetbiztonsági szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×