eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az EU konkrét reformtervéről nyilatkozott Donald Tusk - Európa nem maradhat ugyanaz

Az Európai Tanácsot (ET) vezető Donald Tusk pénteken Tallinnban azt ígérte, hogy két héten belül konkrét reformprogrammal áll elő az Európai Unió jövőjét illetően.

Tusk közleményében azt kérte az unió tagállamainak vezetőitől (az ET tagjaitól), hogy egységet alkotva készüljenek az EU jövőjéről folytatandó vitára, mert ez nem verseny, nem az "Eurovíziós Dalfesztivál".

"Lehet, hogy néhányan azt hiszik, ez egy verseny, mint az Eurovíziós Dalfesztivál" - írta a közleményben. "Nekem személy szerint meggyőződésem: jobbak leszünk, ha mindannyian ugyanazt a dallamot fújjuk."

Tusk azt reméli, hogy 2017/2018-ra vonatkozó programja "valódi megoldást kínál majd valódi problémákra". A kormányfői EU-tanács elnöke úgy véli, igazi változást csak lépésenként lehet elérni. Tusk szerint döntő fontosságú feladat lesz megőrizni a fennmaradó 27 tagállam egységét Nagy-Britannia kilépését követően.

"A részleteket még nem tisztáztuk. De Európa nem maradhat ugyanaz" - nyilatkozott a tervezett változtatásokról Angela Merkel német kancellár a Financial Times című brit gazdasági napilapnak.

Emmanuel Macron francia elnök korábban többször hangsúlyozta az Európai Unió megújulásának szükségességét. Csütörtök este egy informális vacsorán újra vázolta terveit az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői előtt. A francia vezető a többi között azt javasolta, hogy az eurózóna országai nevezzenek ki egy költségvetési és egy pénzügyminisztert, és az EU erősítse meg védelmi képességeit. Angela Merkel német kancellár üdvözölte a felvetéseket, amelyek szerinte jó alapot jelentenek a további munkához.

Az észt főváros ad helyet pénteken az uniós állam- és kormányfők digitalizációról szóló tanácskozásának. A napirendi pontok között a szélessávú internet, az adatmegosztás lehetőségei és a kiberbiztonság is szerepel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×