eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma
Egeresi Zoltán: Lehetőséget lát a szíriai menekültekben a török vezetés

Egeresi Zoltán: Lehetőséget lát a szíriai menekültekben a török vezetés

Részint azért nem zsarolja már Törökország az Európai Uniót a felek közötti menekültügyi megállapodás felrúgásával, mert lehetőségként tekint a hárommillió szíriai menekültre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa. A Törökország-kutató hozzátette: nem engedheti meg magának az ország, hogy gazdaságilag konfrontálódjon különböző szomszédaival.

A szíriai menekültek túlnyomó többsége – ugyan feketén, mezőgazdasági idénymunkásként – dolgozik Törökországban, sőt néhányuk – akiknek sikerült átmenteniük vagyonukat – már vállalkozást is indítottak – mutatott rá az InfoRádió Aréna című műsorában Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa.

„A török vezetés az oda menekült, nagyjából hárommillió szíriai menekültben inkább lehetőséget lát, mint veszélyforrást. Az más kérdés, hogy a török lakosság nem feltétlenül osztja ezt a nézetet és vannak konfliktusok.”

Leginkább a török vállalkozói réteg profitál mindebből – tette hozzá Egeresi Zoltán.

„Ez gyakorlatilag kizsákmányolást jelent, tehát ezeknek az embereknek jóval alacsonyabb a bérük, nincsenek bejelentve, nem nagyon tartják be a munkavédelmi-szabályokat. Gazdaságilag Törökországnak nem tűnik annyira megterhelőnek, ráadásul az ő integrációjukra elég nagy forrást kap az EU-tól.”

Emellett felvetődött, hogy a képzettebb menekültek török állampolgárságot kaphatnak a következő években, másrészt, ha a szíriai konfliktus lecsillapodása után visszatérnek hazájukba a menekültek, fontos Törökországhoz kötődő bázist jelenthetnek ezek az emberek Ankarának – tette hozzá Egeresi Zoltán. Törökország gazdaságára vonatkozóan a kutató kitért arra is, hogy az orosz vadászgép lelövése nyomán, a terrortámadások miatt, illetve a kiéleződött német-török viszony okán a 2015-ös 36 millióról 25 millióra csökkent a Törökországba érkező turisták száma.

„Azt hangsúlyozni kell, hogy

Törökország a jelenlegi helyzetében nem nagyon engedheti meg magának, hogy konfrontálódjon a szomszédaival.”

Tehát, bár egyre élesebb a konfliktus a puccskísérletet követő megtorlások nyomán Ankara és Berlin között, Németországgal sem várható, hogy szankciókig vinnék a konfliktust.

„Ugye a török külkereskedelemnek bő 10 százaléka Németországon keresztül vagy Németországgal kapcsolatban zajlik az import és az export tekintetében is. Német részről jobb esetben egy százalékot tesz ki a török export-import, a törököknek sokkal jobban fájna, ha a németek hasonló szankciókkal élnének, mint az oroszok.”

Ahogy az is nehézséget okozna, ha a német vállalatok, amelyek az egyik legnagyobb befektetői csoportot jelentik Törökországban, elkezdenének látványosan kifarolni az országból – tette hozzá Egeresi Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
×
×
×
×