eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Putyin szerint a teljes szíriai tűzszünet a következő lépés

A Szíria egész területére kiterjedő teljes tűzszünet megvalósításának kell lennie a következő lépésnek az után, hogy a kormányerők visszafoglalták Aleppót - jelentette ki pénteken Tokióban az orosz elnök.

"Törökország közvetítésével intenzíven tárgyalunk a fegyveres (szíriai) ellenzék tagjaival", hogy egy új tárgyalási sorozat kezdődjön a szemben álló felek között egy országos szintű tűzszünet elérése érdekében - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin kétnapos japáni látogatásának záró napján.

A szíriai béketárgyalások helyszíne a kazahsztáni főváros, Asztana lenne, és az ENSZ égisze alatt zajló genfi megbeszéléseket egészítené ki, amelyek hónapokkal ezelőtt elakadtak - tette hozzá az orosz elnök.

Putyin kitért az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által nemrég visszafoglalt közép-szíriai Palmüra ügyére is, és a kedvezőtlen fordulatot az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és a szíriai hatóságok, valamint Oroszország közötti együttműködés hiányára vezette vissza. Az orosz elnök ugyanakkor Aleppó kérdését jóval lényegesebbnek nevezte katonai-politikai szempontból.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken Franciaország kérésére megvitatja a szíriai, azon belül is az aleppói helyzetet. Párizs azt szeretné, ha nemzetközi megfigyelőket küldenének az aleppói evakuálások és a humanitárius segítségnyújtás felügyeletére. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja tűzszünetet és a szíriai háború politikai megoldását sürgette. Mint figyelmeztetett, ha nem születik megegyezés a szemben álló felek között, akkor a még a felkelők kezén lévő Idlíb lesz a "következő Aleppó".

Bassár el-Aszad szíriai elnök Oroszországgal szövetséges erői csütörtökön szinte teljesen ellenőrzésük alá vonták a felkelők által 2012-ben elfoglalt Kelet-Aleppót. Azóta több ezer civilt és fegyveres felkelőt szállítottak el a városrészből. A szíriai állami televízió pénteken délelőtt ugyanakkor azt jelentette, hogy a kiürítési műveleteket felfüggesztették, miután a felkelők tüzet nyitottak az egyik konvojra.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban már több mint 310 ezer ember vesztette életét az ENSZ becslése szerint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×