eur:
393.48
usd:
367.81
bux:
65971
2024. április 23. kedd Béla

Magyarics Tamás: az elitellenesség Amerikában is sokakat mozgósított

Magyarics Tamás egyetemi docens, külpolitikai szakértő szerint a republikánus Donald Trump meglepően jó szereplése az amerikai elnökválasztáson a Brexit-referendum elitellenességéhez hasonlatos.

„A közvélemény-kutatások az utóbbi hetekben nagyon hullámzó képet festettek az amerikai választók akaratáról. Az igaz, hogy országosan 1-2 százalékot mindig Hillary Clintonnak néztek, viszont az Egyesült Államokban az elnökválasztás nem országos választáson, hanem az egyes államokban dől el” - hangsúlyozta az InfoRádióban Magyarics Tamás.

A külpolitikai szakértő hozzátette, az eredmények jelenlegi állása szerint Donald Trump az országosat is megnyerné. A meglepő eredmény okai között Magyarics Tamás említette, hogy kevesebben mentek el a spanyol anyanyelvűek, az afroamerikaiak és többen, körülbelül 70 százaléknyian, szavaztak a fehérek közül is.

„Köztudott volt, hogy a demokrata párt egyik erőssége a kisebbségi szavazat. Úgy tűnik, sokan kiábrándultak az Obama-vezetésből, elsősorban az afroamerikaiak, ők 2008-ban és még 2012-ben is rendkívül lelkesek voltak” - fogalmazott Magyarics Tamás.

Donald Trump győzelmét a külpolitikai szakértő a Brexit támogatóinak győzelméhez hasonlította.

„Úgy tűnik, hogy az elitellenesség - legalábbis Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban - nagyon sok embert mozgósított” - jelentette ki Magyarics Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×