eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Uniós katonai fellépés szükségességét hangsúlyozta négy védelmi miniszter

Négy uniós állam védelmi miniszterének véleménye szerint az Európai Uniónak képesnek kell lennie arra, hogy szükség esetén katonai műveletekbe kezdjen azokon a területeken, ahol a NATO nem tervez fellépést - tudatta valamennyi uniós tagországnak eljuttatott, közösen aláírt levelében Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország védelmi minisztere szerdán.

A miniszterek kijelentették, nagy valószínűséggel katonai és/vagy civil jellegű missziók felállításra van szükség a NATO által nem lefedett területeken, ugyanakkor leszögezték, hogy továbbra is az észak-atlanti szövetségnek kell az európai védelem sarokkövének maradni.

Nagy-Britannia ezzel kapcsolatos aggályaira reagálva levelükben kiemelték, nem céljuk egy európai hadsereg felállítása és számítanak a szigetország jelentős mértékű hozzájárulására Európa biztonságához, elsősorban a NATO-n keresztül.

Véleményük szerint "leromlott a biztonsági környezet" Európában, ezért a szilárd védelem megteremtése elengedhetetlen, különösen akkor, amikor Európa migrációs válsággal küzd, valamint a gazdasági nehézségek és Nagy-Britannia uniós kilépése bizonytalanságot kelt a térségben.

Aláhúzták, az Európai Uniónak tudnia kell válaszolni a kívülről érkező krízisekre.

Ahhoz, hogy Európa autonóm módon, katonai eszközökkel tudjon válaszolni az érkező kihívásokra a négy ország védelmi minisztere hangsúlyozta az európai védelmi ipar megerősítésének szükségességét is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×