eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lengyelország akár nyerhet is a Brexittel - szakértő az Arénában

A brit állampolgárokat jobban érdeklik a szomszédaik, mint a gazdasági kérdések, ez okozta Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mitrovits Miklós Lengyelország szakértő. Hozzátette: Lengyelországnak akár gazdasági haszna is lehet a Brexitből.

Nagy-Britannia főleg a kelet-európai gazdasági bevándorlók miatt lép ki az Európai Unióból, a brit állampolgárokat ugyanis jobban érdeklik szomszédaik, mint a gazdasági kérdések – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mitrovits Miklós, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa, Lengyelország szakértő.

„2-3 millió lengyelről beszélünk, aki Nagy-Britannia területén dolgozik. A jövőjük erősen kérdéses azok után, hogy Nagy-Britannia elsősorban pontosan azért lép ki, mert a kelet-európai gazdasági bevándorlókat szeretnék visszaszorítani. A brit állampolgárokat jobban zavar egy lengyel vagy szlovák szomszéd, mint az, hogy jobban éljenek” - fogalmazott a Lengyelország szakértő.

Mitrovits Miklós kiemelte, hogy az elmúlt időszakban egyre több támadás érte a kelet-európaiakat, többnyire lengyel vendégmunkásokat.

„Az utóbbi időben megszaporodtak a lengyelellenes támadások Nagy-Britanniában. Többször vertek meg az elmúlt hónapokban lengyeleket, sőt, gyilkosságra is sor került. Ezért ki is utazott a lengyel külügyminiszter, és tárgyaltak a britekkel. Bár itt nem a kormánytagok támadják meg őket, hanem a felhergelt lakosság. Ha egy kampányt beindítunk valami érdekében, vagy valami ellen, akkor előbb-utóbb ennek lehetnek ilyen következményei, főleg, ha ez egy másik népcsoport ellen irányul” - fogalmazott az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.

A Lengyelország szakértő arról is beszélt, hogy a kilépés után mire számíthat Nagy-Britannia az EU-val, főleg a kelet-európai államokkal folytatott tárgyalásokon.

„Azt mondják a britek, hogy fél lábbal azért szeretnének bent maradni az Európai Unióban. Erre persze akkor mondhatnák ezek az országok, hogy akkor viszont valóban tartsák meg azokat a jogokat, amiket eddig is biztosítottak. Akkor viszont mi értelme olt a kilépésnek? Vétózni lehet ezekben a kérdésekben. Lelkiismeret-furdalás nélkül megvétózhatnak ilyen döntéseket” - véli a Lengyelország szakértő.

Mitrovits Miklós kiemelte: Európa üzleti életének átrendeződése miatt Lengyelországnak akár gazdasági haszna is lehet Nagy-Britannia kilépéséből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×