eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Továbbra is a volt menekültügyi főbiztos a legesélyesebb az ENSZ-főtitkári posztra

Az előző két voksoláshoz hasonlóan ismét Antonio Guterres korábbi portugál miniszterelnök, az ENSZ előző menekültügyi főbiztosa kapta a legtöbb szavazatot a világszervezet Biztonsági Tanácsában, a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár utódjának kijelölését célzó választási folyamat harmadik fordulójában - közölte hétfőn egy név nélkül nyilatkozó diplomata.

 A tíz ideiglenes és öt állandó, vétójoggal rendelkező tagból álló BT helyi idő szerint hétfő délután szavazott a tíz jelöltről.

A szabályok szerint a titkos szavazás mindaddig folytatódik, amíg a testület nem jut konszenzusra, melyik jelölt vegye át Ban Ki Mun helyét, akinek megbízatása 2016 decemberében jár le.

Az előző két választási fordulót ugyancsak megnyerő Guterrest ez alkalommal Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter követte, harmadik helyen pedig a bolgár Irina Bokova, az UNESCO vezetője végzett.

A több fordulóból álló, zárt ajtók mögött zajló választást követően a BT várhatóan októberben terjeszti jelöltjét a világszervezet Közgyűlése elé, amelynek szintén jóvá kell hagynia a BT választottját.

Végső soron az öt vétójoggal rendelkező országnak, az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Nagy-Britanniának, Kínának és Franciaországnak kell megegyeznie a potenciális ENSZ-főtitkár személyéről.

Kelet-európai országok, beleértve Oroszországot is, azt hangoztatják, hogy eddig egyszer sem ebből a régióból került ki a világszervezet legmagasabb rangú tisztségviselője, úgyhogy "rajtuk a sor".

Mivel az ENSZ-főtitkári posztot nő sem töltötte be soha, sokan szívesen látnának egy női vezetőt is a világszervezet élén.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×