eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A magyarok látják a legsötétebben a Brexit hatásait

Az uniós országokban 58 százaléknyian vélik úgy, hogy az Európai Unió szempontjából az angolok kilépése rossz döntés volt, és csaknem ugyanennyien állítják, hogy ez Nagy-Britanniára nézve kedvezőtlen, 50 százalék szerint pedig a saját országukra vonatkozóan negatív. A magyarok 49 százaléka tartja a Brexit-et kedvezőtlennek az angolokra nézve és sokan, 63 százaléknyian pedig az unió jövőjét tekintve értékelik kritikusan – derül ki az Ipsos legfrissebb felmérésének eredményeiből.

 Az Ipsos 16 országban végzett felmérése bepillantást nyújt abba, miként reagáltak a Brexitre más országok, s hogy mi következik most Nagy-Britannia és az EU számára. A nemzetközi online közvélemény-kutatás Belgium, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország és hét nem uniós ország (Ausztrália, Dél-Afrika, India, Japán, Kanada, Oroszország és USA) 65 év alatti felnőtt lakosa körében készült közel 13 ezer fő megkérdezésével. Mi, magyarok gondoljuk leginkább, hogy negatívan érinti a Brexit az Európai Uniót.

Az uniós országokban 58 százaléknyian vélik úgy, hogy az Európai Unió szempontjából az angolok kilépése rossz döntés volt, csaknem ugyanennyien, 55 százaléknyian állítják, hogy ez Nagy-Britanniára nézve kedvezőtlen, 50 százalék szerint a saját országukra vonatkozóan negatív. A magyarok válaszai két megközelítésben eltérők: az átlagnál kevesebben, 49 százaléknyian tartják a Brexitet kedvezőtlennek az angolokra nézve és sokan, 63 százaléknyian az unió jövőjét tekintve értékelik kritikusan. A magyarok fele is úgy látja, hogy országunk szempontjából ez egy negatív végeredménnyel járó népszavazás volt. Az unión kívüli országok lakossága kevésbé érzékeli ennek a lépésnek a negatív hatását.

Az uniós tagállamokban a válaszadók 39 százaléka szomorú a britek távozása miatt, s 13 százaléknyian örülnek ennek. Svédország polgárai a legelkeseredettebbek (48%), s a franciák a legkevésbé (25%). A magyarok 40 százalékát töri le a változás híre, míg 8 százaléknyian üdvözölték a Brexitet.

Az EU-tagállamokban 53 százaléknyian állítják, hogy a Brexit negatív hatást gyakorol majd az Unió gazdaságára, 54% szerint így gyengébb lesz az Unió egésze, míg 47 százalék szerint a kilépés következtében csökken az uniós befolyás a világban. A magyarok sokkal pesszimistábbak a Brexit hatásait illetően: 72 százalékuk szerint visszaveti az Unió gazdasági pozícióit, 62 százalék ítéli meg úgy, hogy az angolok távozásával gyengül az EU, s 66 százalék van azon a véleményen, hogy csökken az unió befolyása a nemzetközi folyamatokra.

A dominóhatástól való félelem a népszavazás előtt 48 százalékos volt az EU tagállamokban, míg azt követően kevesebben, 41 százaléknyian félnek további kilépésektől. A brit referendumot megelőzően a magyarok 55 százaléka gondolta, hogy a Brexitnek tovagyűrűző hatása lesz, a döntés után azonban már csupán 40 százaléknyian tartanak ettől.

Annak hatására, hogy az angolok elhagyják az EU-t, a tagállamok polgárainak 26 százaléka kevésbé választaná úti célként Nagy-Britanniát, a magyarok körében ez az arány 20 százalék.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×