eur:
389.66
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

V4-ek: vészjelzés a Brexit

Át kell gondolni és szabni az uniós intézmények működését, és növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét a döntéshozatalban - derült ki a Visegrádi 4-ek álláspontja a szervezet miniszterelnökeinek közös, varsói sajtótájékoztatóján. A kormányfők szerint jelentős reformokra van szükség a közösség működőképességének fenntartásához.

Védelmezendő és továbbfejlesztendő értéknek nevezte az Európai Uniót a Visegrádi négyek soros elnökségét ellátó Lengyelország kormányfője, Beata Szydlo a V4-ek varsói közös sajtótájékoztatóján. Többször jelezte azonban azt is, jelentős reformokra van szüksége az uniónak, mivel napról napra megmutatkozik, hogy ez a közösség olyan formában, ahogy eddig vezették, nem felel meg az emberek elvárásainak. Véleménye szerint a brit kilépés esélyt jelent az unió számára a megújulásra, amivel működőképesebbé és erősebb kell tenni a szervezetet

Egy globális partnerré válhat, amely végre egy olyan unió lesz, amely tiszteletben fogja tartani a szuverén államokat, a nemzeti parlamenteket, amely az európaiak számára lesz unió, nem pedig az európai intézmények számára.”

A lengyel kormányfő a brit döntést vészjelzésnek nevezte, ami azt mutatja, az uniónak muszáj reformokat végrehajtania. Kiemelte, szükség van arra, hogy a tagországok a mostaninál jobban tudják kontrollálni az uniós folyamatokat, nagyobb beleszólásuk legyen a döntésekbe a nemzeti parlamenteknek. A biztonság megerősítésére és a kihívások leküzdésére a V4-ek javaslatokat készítenek a 28-ak számára.

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, a mostani találkozó megteremtette az alapját, hogy az unió jövőjével foglalkozó szeptemberi pozsonyi uniós csúcstalálkozón a V4-ek közös európai programmal jelenlenek meg. A kormányfő szerint a mostani találkozó drámai pillanatban zajlott le Varsóban.

Az Egyesült Királyság kiválása miatt az Európai Unió elveszítette globális szerepét. Az Európai Unió így, ebben a formájában, ahogy a britek nélkül van, illetve lesz, többé nem globális játékos, az Európai Unió regionális szereplővé vált.”

Az állam- és kormányfőnek Pozsonyban választ kell adniuk arra a kérdés, mit tegyünk, hogy Európa globális szerepét visszanyerjük. Ennek érdekében - véleménye szerint - katonapolitikai és biztonsági kérdésekben kell dönteni, illetve a migráció ügyét is rendezni kell.

Meggyőződésem, hogy azért jutottunk ebbe a drámai helyzetbe, azért veszítettük el az Egyesült Királyságot, mert az Európai Bizottság áttörve az Európai Unió néhány működési alapelvét, a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta az elmúlt egy évben és ezzel aláaknázta az egyik legfontosabb uniós tagállam tagsági viszonyát.”

Orbán Viktor azt mondta, az unónak tisztáznia kell szándékait a migrációval kapcsolatban.

A legnagyobb baj mind a mai napig az, hogy az európai intézmények, különösen az Európai Bizottság nem beszél őszintén és tisztán, nem mondja meg, mi a migrációs politikánk célja.”

A cél az ellenőrizetlen migráció megállítása – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint a bizottság új, migrációval kapcsolatos javaslata szisztematikusan felszámolja a tagállamok szuverenitásának egyes elemeit, holott az Európai Tanács ezzel ellentétes döntést hozott. Vagyis intézmények közötti konfliktusról is lehet már beszélni. Robert Fico az unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovákia miniszterelnöke egyebek közt arról beszélt, nem szabad, hogy a pozsonyi csúcson a Brexit kérdése domináljon, a szeptemberi megbeszélésnek sokkal inkább arról kell szólnia, milyen legyen Európa a brit kilépése után. Fico komoly vitára számít az uniós intézmények további tevékenységéről. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a sajtótájékoztatón sok más mellett azt mondta, a csúcstalálkozón a biztonságpolitika, a gazdasági növekedés bebiztosítása és az uniós intézmények eredeti szerepének betöltése kell, hogy a középpontban álljon. Hozzátette, a biztonság megerősítése érdekében közös európai hadsereget kell létrehozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×