eur:
394.62
usd:
369.81
bux:
65734.68
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

"Nnem a briteknek, a kontinentális Európának kell elgondolkodnia"

A nagy-britanniai népszavazás eredménye felett nem a briteknek, hanem inkább "az EU maradékának" kellene elgondolkodnia - írta a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap szombati kommentárjában. Úgy véli: Nagy-Britanniának segíteni fog az EU-ból való távozás, új energiát ad neki, míg az EU-ra inkább a szétesés vár, jó esetben békés úton.

A Brexit gazdasági szempontból is nagyobb probléma a kontinentális Európa, mint Nagy-Britannia számára. "Tehát nekünk nagyobb szükségünk van Britanniára, mint neki ránk" - vélekedett a lap. Rámutatott, hogy Nagy-Britannia mindig gazdasági impérium akart lenni, és nem volt szüksége belépni az európai országok klubjába. "Most az az érzés kerekedett felül, hogy beveszik őket a migránsok, és Brüsszel szabályozza őket, hogy mindez nincs ellenőrzésük alatt, hogy valaki fékezi őket. Ezért kiadták a jelszót: Exit!" - írja az újság.

A cseh lap a legrosszabbnak azt tartja, hogy míg a britek most a B-tervről fognak tárgyalni, a kontinentális Európának semmiféle jó terve sincs a jövőről.

A Lidové Noviny című konzervatív lap szerint nincs semmi vész. A legoptimistább forgatókönyv az, hogy Nagy-Britannia olyan státust szerez, mint Norvégia vagy Svájc: ezeregy szállal Európához kötve, de formálisan mégis kívül lesz.

Míg a britek tudják, mit akarnak, Európa válasza a brit döntésre egyelőre csak alakulófélben van - mutatott rá az újság.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×