eur:
394.67
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Benelux-államok veszítenének a legtöbbet a Brexittel

Az Európai Unió tagországai közül a Benelux-államok és Írország lennének a legnagyobb gazdasági vesztesei annak, ha Nagy-Britannia lakosságának többsége az unióból kilépésre voksolna a június 23-ra kiírt népszavazáson - áll a CPB holland gazdaságpolitikai elemzőközpont csütörtökön közzétett tanulmányában.

Az intézet szakértői szerint az esetleges Brexit nyomán súlyos veszteségeket szenvedne el a holland gazdaság, az ország kereskedelme ugyanis ezer szálon kötődik Nagy-Britanniához.

Összességében Hollandia 2030-ig a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százalékát, azaz nagyjából 10 milliárd eurót veszíthetne a britek uniós távozásán - írták a friss tanulmányban. A szakértők szerint ha azt is belekalkulálják, hogy a kereskedelmi forgalom csökkenése visszafogná az innovációt és a termelékenységet, akkor a veszteség a GDP 2 százalékát is elérheti.

A legsúlyosabb veszteségek akkor érnék az országot, ha a kilépés után az Európai Unió és Nagy-Britannia között nem jönne létre szabadkereskedelmi egyezmény, és kétoldalú megállapodásokról sem tudna egyezségre jutni London Hágával, hanem a felek csak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagjaira vonatkozó általános szabályok alapján folytatnák együttműködésüket.

Hollandia után Írország, Belgium és Luxemburg lenne a legnagyobb vesztese a britek kilépésének. "Viszonylag élénk kereskedelem zajlik ezen országok és Nagy-Britannia között, ezért súlyosan érintenék őket a Brexitet követő kereskedelmi korlátozások" - olvasható a dokumentumban.

A skála ellentétes végén a dél- és a kelet-európai országok találhatók, amelyek jóval kevésbé függenek a Nagy-Britanniával folytatott kereskedelemtől - emelte ki a tanulmányt ismertető cikkében a Politico című brüsszeli hírportál.

A holland szakértők szerint a legsúlyosabb veszteségek mindazonáltal a brit gazdaságot érnék, az ország 2030-ig GDP-je 4 százalékát veszíthetné el a kilépés miatt, de ez a szám az innováció elmaradását beleszámítva akár a 9 százalékot is elérhetné.

Nagy-Britanniában június 23-án tartanak referendumot az EU-tagságról. David Cameron brit miniszterelnök egy hétfői nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy egy pokolgép pusztító erejével hatna a brit gazdaságra, ha országa a népszavazás eredményeként távozna az EU-ból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×