eur:
389.68
usd:
361.89
bux:
68428.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megvan az első két győztes a New Hampshire-i előválasztás első helyszínén

A demokraták elnökjelölt-aspiránsai közül Bernie Sanders, a republikánusoknál John Kasich nyerte a New Hampshire-i előválasztás első voksolását Dixville Notchban.

Régi hagyomány, hogy az amerikai elnökjelölt-választások első előválasztásának helyszíne New Hampshire, és ott is a Dixville Notch. Összesen kilenc regisztrált szavazó adja le a voksát, és helyi idő szerint éjfélkor már mind a kilencen ott álltak a szavazóhelyiségnél, éjfél után pár perccel pedig már be is fejeződött a voksolás.

Bernie Sanders vermonti szenátor, demokrata elnökjelölt-aspiráns négy vokssal, a republikánus John Kasich, Ohio kormányzója pedig három vokssal megnyerte a választást. Legfőbb riválisaik közül Hillary Clinton, a demokraták között induló volt külügyminiszter egyetlen voksot sem kapott, a republikánusoknál szereplő Donald Trump üzletemberre pedig ketten szavaztak.

Száz éve már, hogy New Hampshire az első előválasztás színhelye, és ugyanilyen régi hagyomány, hogy a legelső voksokat Dixville Notchban lehet leadni, már éjféltől. A szavazóhelyiségek többsége ugyanis reggel nyolc órától várja a szavazókat, bár néhol reggel hattól lehet már voksolni. Még két településen, Millsfieldben és Hart's Location településen is éjfélkor szavaznak, de a hagyomány szerint a kanadai határ melletti hegyi falura, Dixville Notchra érdemes figyelni, ugyanis állítólag aki itt győz, az lesz a pártja elnökjelöltje is.

Éjfél utáni első nyilatkozatában John Kasich - aki megnyerte a republikánusok előválasztását ott - azt mondta a Fox televíziónak, hogy nagyon megtisztelő az eredmény, és nagyon sokatmondó is. Negyven éve nem kísérte ekkora érdeklődés az előválasztást, és általában az elnökjelölt-választás folyamatát, mint most - fogalmazott Kasich.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek. A jó hír az, hogy egyre többen figyelnek oda és egyre kevesebb pénzt hagynak így veszendőbe menni, viszont az átlagos pénztártag továbbra is nagyon messze van attól, hogy teljes egészében ki tudja használni az szja-visszatérítési plafont - közölte az ÖPOSZ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×