INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Fontolóra veszik a kötelező sorkatonaság ismételt bevezetését Csehországban

InfoRádió / MTI
Csehországban ismét felmerült a kötelező sorkatonaság bevezetése, mégpedig tizenegy évvel annak eltörlését követően. Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, nem zárják ki ennek lehetőségét.

A védelmi tárca vezetője azután nyilatkozott a javaslatról, hogy a cseh szenátus több képviselője is felvetette a kötelező sorkatonaság újbóli bevezetésének megfontolását.

Szerdán a cseh törvényhozás új védelmi törvényt fogadott el, s ennek értelmében a cseh fiatalok önkéntes katonai szolgálatra jelentkezhetnek.

Csehországban 140 év után 2005 január elsején szűnt meg a kötelező sorkatonaság, és alakult át a hadsereg hivatásos katonákból álló védelmi erővé. Jelenleg mintegy húszezer katona és kilencezer civil munkatárs áll a hadsereg szolgálatában.

A Pravo című cseh napilap keddi számában Stropnicky úgy nyilatkozott, hogy a lakosságnak "lépésről lépésre" fel kell készülnie a változásra.

December közepén Prága újra lehetővé tette az önkéntes alapon történő besorozást. A cseh kormány ezt a döntését Európa egyre romló biztonsági helyzetével indokolta. Az ukrajnai válság mellett a növekvő terrorfenyegetettséget és a menekültválságot nevezték meg biztonsági kockázatként.

Stropnicky eredetileg az új védelmi törvényben a kötelező besorozást - egyfajta regisztrációs kötelességként - akarta elfogadtatni, amit nem követett volna automatikusan katonai szolgálat. Mindenesetre a heves bírálatok hatására a cseh kabinet egyelőre elállt ettől a tervétől.

A címlapról ajánljuk