eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

Veszélyes a légszennyezettség Pekingben

Veszélyes szintet ért el a légszennyezettség szombaton Pekingben, miután szmog borította el az ország nagy részét, a hatóságok környezetvédelmi intézkedései ellenére - jelentette az AP hírügynökség.

Az amerikai nagykövetség azt közölte, hogy a 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű részecskékből álló szálló por mennyisége helyi idő szerint délben 391 mikrogramm volt köbméterenként. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett már veszélyesnek tartja a szintet.

A szürke szmog pénteken lepte el a fővárost, a látótávolság néhány száz méterre csökkent.

A környezetvédelmi minisztérium előrejelzése szerint a helyzet nem fog javulni legalább keddig Peking térségében, a keleti Santung tartományban és az ország középső részén fekvő Henan tartomány északi részén. Akkor várható erős északi szél, amely kisöpörheti a szmogot. A minisztérium azt tanácsolja a lakosságnak, hogy addig tartózkodjon zárt helyen.

A hatóságok szerint a légszennyezés legfőbb oka a tél kezdetével beindult széntüzeléses fűtés. Környezetvédelmi ellenőrök fogják vizsgálni, hogy mely gyárak bocsátanak ki illegálisan káros gázokat. Korábban a hatóságok bezáratták a szabálytalanul működő gyárakat, és a közutakon naponta váltva csak a gépjárművek fele közlekedhetett. Az AP megjegyzi, hogy az ilyen intézkedések sokat ártanak a gazdaságnak, és csak olyankor alkalmazzák őket, amikor Kína úgy érzi, jobb képet kell mutatnia magáról a világnak, például ha nagyhatalmak vezetői érkeznek oda látogatóba, vagy más jelentős események történnek az országban.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×