eur:
394.22
usd:
370.3
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Pápa: a szenteket tanúságtételük továbbvitelével tudjuk helyesen tisztelni

Ferenc pápa ugandai látogatásán arra kérte a híveket, hogy gondoskodjanak az idősekről, a szegényekről és az elhagyottakról, ezek révén legyenek Krisztus misszionáriusai.

A katolikus egyházfő ugandai látogatásának első eseményeként az afrikai ország leghíresebb keresztény kegyhelyén, a 45, XIX. századi mártír emlékét őrző Namugongónál mutatott be misét szombaton.

A hit terjesztésében ezeknek a katolikus és anglikán vértanúknak a példáját kell követniük a keresztényeknek - jelentette ki.

"Emléküket nem azáltal kell őrizni, hogy időnként megemlékezünk róluk vagy hogy a hozzájuk kötődő ereklyéket kiállítjuk egy múzeumban, mint egy drága ékszert, hanem úgy - és ez minden szenttel kapcsolatban igaz -, hogy otthonunkban, szomszédságunkban, a munkahelyünkön és a civil társadalomban továbbvisszük keresztényi tanúságtételüket" - mondta Ferenc pápa.

A misén több százezer ember vett részt, köztük Yoweri Museveni ugandai és Salva Kiir dél-szudáni elnök. Az egyházfő azért látogatott Ugandába afrikai útja keretében, mert a 22 katolikus mártírt VI. Pál pápa 50 évvel ezelőtt avatta szentté. A katolikus és az anglikán mártírok Uganda egységének - és Ferenc pápa szavaival "a vér ökumenizmusának"- a jelképei. Az ugandai lakosság 40 katolikus, 30 százaléka anglikán.

Az egyházfő szombaton még részt vesz egy ifjúsági nagygyűlésen, majd meglátogat egy egyházi fenntartású szegényházat, vasárnap reggel pedig továbbutazik afrikai körútja harmadik, egyben utolsó állomására, a Közép-afrikai Köztársaságba. Utóbbi országban a pápai látogatás nem lesz veszélytelen, hiszen ott csaknem három éve vallási alapú fegyveres konfliktus van, több ezer embert gyilkoltak meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×