eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az USA szerint mindennapos a vegyi fegyverek bevetése Szíriában

A közelmúltbeli klórgáz- és mustárgáz-támadások azt jelzik, hogy mindennapos gyakorlattá válik a vegyi fegyverek bevetése Szíriában - közölte hétfőn a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsának hágai ülésén Rafael Foley, a nemzetközi szervezethez akkreditált amerikai diplomata.

Foley szerint a szíriai helyzetről az OPCW elé került jelentések alapján "a szomorú valóság az, hogy a vegyi fegyverek bevetése rutinszerűvé válik a szíriai polgárháborúban". Az amerikai diplomata felszólalásában - amelynek leiratát az OPCW honlapján tették közzé - azt is kiemelte, hogy "a szíriai rezsim folytatta a vegyi fegyverek bevetését saját népe ellen", dacára annak, hogy két éve vállalta vegyifegyver-készletei megsemmisítését.

Az OPCW hétfőn, a végrehajtó tanács ülését követően kiadott nyilatkozatában úgy fogalmazott, mélyen aggódik, amiért Szíriában továbbra is bevetnek vegyi fegyvereket. A szervezet elítélte a gyakorlatot, és a felelősök bíróság elé állítását sürgette.

Az OPCW 41 ország képviselőjét tömörítő végrehajtó tanácsának hétfői ülését azért hívták össze, hogy megvitassák azokat a jelentéseket, miszerint Szíriában a harcoló felek - köztük egy "nem állami szereplő" - mustárgázt és klórgázt vetettek be idén március és augusztus között. Bár az OPCW nem nevesítette a feltételezhető elkövetőket, diplomáciai források szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és szíriai ellenzéki fegyveres csoportok közti, Marea településen történt augusztusi összecsapások során, illetve a kormányerők ostroma alatt álló, ellenzéki kézben lévő területek ellen is bevetettek vegyi fegyvereket.

A mareai incidens az OPCW nem nyilvános, de hírügynökségek birtokába került jelentése szerint felveti annak lehetőségét, hogy az IÁ képes vegyi fegyverek előállítására, vagy a szervezet megkaparintott egy olyan készletet, amelyet a szíriai kormány nem jelentett be.

A szíriai rezsim 2013-ban vállalta vegyifegyver-készletének feladását és nemzetközi felügyelet alatti megsemmisítését, miután nyugati országok légicsapásokat helyeztek kilátásba vele szemben egy Damaszkusz környéki, több száz halálos áldozatot követelő vegyifegyver-támadás után.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×