INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az Európai Bizottság "nagyon problémásnak" tart több brit reformjavaslatot

InfoRádió / MTI
Az Európai Bizottság "nagyon problémásnak" minősített több brit reformjavaslatot kedden, szinte azonnal reagálva David Cameron brit kormányfő Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének küldött terjedelmes levelére.

Margaritis Schinas, a testület szóvivője úgy fogalmazott, hogy Cameron javaslatai között vannak, amelyek megvalósíthatónak tűnnek - például módokat találni arra, hogy miként szélesíthető a nemzeti parlamentek szerepe -, vannak, melyek bonyolultak - így az euróövezeten kívüliség megőrzése mellett az uniós integráció mélyítése -, és akadnak, melyek nagyon problémásak, mivel a belső piac alapvető szabadságát érintik.

A brit miniszterelnök egyebek közt azt írta, hogy az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlást a tagállamok gazdasági fejlettségéhez kell kötni, nevezetesen, hogy az elmaradottabbak ne élvezhessék ezt, míg nem zárkóznak fel eléggé a fejlett tagokhoz. Cameron levelében követelte, hogy Nagy-Britanniára ne vonatkozzék az EU-integráció mind szorosabbra vonásának szerződéses kötelme és kifejtette, hogy a brit kormány a szociális ellátás szigorításával is korlátozni akarja az uniós bevándorlást: a más EU-társállamokból érkező munkavállalók csakis négyévi folyamatos, bejelentett, legális munkaviszony után férhetnének hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Ez utóbbi szerepelt már Cameron választási ígéretei között is, és - mutat rá a Reuters brit hírügynökség - sok európai vezető és szakértő ezt tartja jogi és politikai szemszögből a legproblémásabbnak, mivel úgy tűnik, hogy különbséget tesz brit és más EU-tagállamokból brit földre érkező munkavállalók között.

Cameron levele szorosan összefügg Nagy-Britannia EU-tagságával. A levélben szereplő reformjavaslatokra a brit kormány szerint szükség van ahhoz, hogy Nagy-Britannia a jövőben is az EU tagja maradhasson. 2017 végéig népszavazást tartanak Nagy-Britanniában az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Schinas közölte, hogy Jeane-Claude juncker, az Európai bizottság elnöke kész az együttműködésre.

"A bizottság úgy tekint a miniszterelnök (Cameron) levelére, hogy az tárgyalások kezdete, nem pedig vége, Juncker elnök pedig ismételten kijelentette, hogy készen állunk kidolgozni olyan megállapodást, amely tisztességes Nagy-Britanniával és tisztességes a többi 27 EU-tagállam kormányaival" - mondta Schinas.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a levél kézhezvétele után bejelentette, hogy jövő héten kétoldalú megbeszélések sorozatába fog a többi 27 tagállam kormányaival.

A címlapról ajánljuk