INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nyilatkozatot írtak alá a balti államok a szovjet megszállás okozta veszteségről

InfoRádió / MTI
Közös nyilatkozatot írt alá "a szovjet megszállás" okozta károk felmérésének szükségességéről Dzintars Rasnacs lett és Urmas Reinsalu észt igazságügy-miniszter csütörtökön Rigában.

A dokumentumot rövidesen elküldik Vilniusba is, ahol Juozas Bernatonis litván igazságügy-miniszter is ellátja kézjegyével.

"Eljött az ideje, hogy tudományos módszerekkel kiszámítsuk a totalitárius kommunista megszállás okozta veszteségeket. Ezzel a nyilatkozattal hangsúlyozzuk annak szükségességét, hogy a három ország nemzeti szakértői és politikusai fokozzák az erre irányuló közös erőfeszítéseiket" - olvasható a dokumentumban.

A nyilatkozatot a lett fővárosban csütörtökön a szovjet megszállás okozta károkról tartott konferencia szünetében írták alá. A lett igazságügyi miniszter a konferencián felszólalva kijelentette: a balti országok "sosem fogják tudni kompenzálni a totalitárius rezsimek okozta kárt". Hozzátette azonban, hogy erkölcsi szempontból szükséges kárpótlást követelni.

A lett kormány által korábban felállított bizottság 300 milliárd euróra becsülte a Lettországnak a szovjet megszállás által okozott károkat. Nemzetközi jogi szakértők - a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint - azonban többször is megjegyezték, hogy a "megszállás" okozta károkért fizetendő kárpótlásnak nincs jogalapja.

A címlapról ajánljuk