INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A megszokott részvételi arány jellemzi a lengyel parlamenti választásokat

InfoRádió / MTI
A lengyelországi parlamenti választásokon megszokott részvételi arány jellemzi a vasárnapi szavazást, délután 17 óráig a szavazásra jogosultak 38,97 százaléka járult az urnákhoz - közölte kora esti sajtóértekezletén a lengyel országos választási bizottság (PKW).

Lengyelországban négyévente tartanak parlamenti választásokat, a részvételi arány általában 50 százalék körül mozog. A legutóbbi, 2011-es szavazáson 18 óráig 39,65 százalékos volt a részvételi arány, a szavazóhelyiségek bezárásáig összesen az erre jogosultak 48,92 százaléka voksolt. Az 1989-es rendszerváltás óta a legtöbben a 2007-es parlamenti választásokon szavaztak, akkor estére 53,88 százalékos volt a részvételi arány.

A PKW a délelőtt folyamán közölte: tűz ütött ki az északnyugat-lengyelországi Biskupin egyik szavazóhelyiségében. A körzetben, melyen 570-en vannak a szavazásra jogosultak, emiatt másfél órára felfüggesztették a szavazást, a szavazóhelyiséget egy közeli iskolába költöztették át. Senki nem sérült meg, a választásokat az eset miatt nem hosszabbítják meg. A májusi elnökválasztás második fordulójában két és fél órával meghosszabbították a kampánycsendet, miután az egyik körzetben szavazás közben meghalt egy idős nő.

A PKW délutáni sajtóértekezletén kisebb, a szavazás folyamán történt incidensekről számolt be. A kampánycsend egyes megsértésein kívül akadtak olyan esetek, hogy a szavazóhelyiségekbe hibásan megszerkesztett választási lapokat juttattak el. A lengyel sajtó arról is beszámolt, hogy dél körül egy közép-lengyelországi községben egy egyenruhás férfi pisztollyal fenyegette az egyik választóbizottság tagjait. A férfit a rendőrség őrizetbe vette.

A vasárnapi lengyelországi választásokon a parlament alsóházának, a szejmnek 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus 100 szenátorát választják meg. Közvélemény-kutatások szerint a választások nyomán ellenzékbe kerülhet a nyolc éve kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform (PO), a felméréseken hosszabb ideje vezető ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt fő célja pedig az önálló kormányalakítás.

A 27 859 választóhelyiségben - melyek közül 255 külföldön van - 30,5 millió szavazásra jogosult lengyel állampolgár járulhat az urnákhoz. A lengyelek - előzetes regisztráció után - levélben is leadhatják voksukat. A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 9 óráig tartanak nyitva. Akkor ér véget a péntek éjféltől érvényben lévő kampánycsend, és akkor közlik a szavazóhelyiségeket elhagyó választók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményeit is.A címlapról ajánljuk