eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Moszkva "forró drótot" létesített Izraellel

"Forró drótot" létesített egymással az orosz és az izraeli vezérkar, hogy kölcsönösen figyelmeztessék egymás légierejét a szíriai légtérben tervezett bevetésekről, s így elkerüljék az esetleges incidenseket - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

Mindkét ország légiereje már korábban felkészült a közvetlen kommunikációs csatorna használatára - idézték orosz állami hírügynökségek a védelmi minisztériumot.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök még szeptemberben egyetértésre jutott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában egy megfelelő kommunikációs csatorna kialakításáról. Egy orosz katonai küldöttség a múlt héten Tel-Avivban két napon át tárgyalt ennek részleteiről az izraeli védelmi minisztérium képviselőivel.

Az izraeli légierő idén és tavaly is több légicsapást mért a szíriai és libanoni határ menti célpontokra, hogy megakadályozza fejlett fegyverrendszerek szállítását a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetnek. Az orosz légierő két hete bombázza Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szélsőségeseit és a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen lázadó csoportokat.

Moszkva és a Hezbollah is a damaszkuszi rezsim katonai szövetségesének számít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×