INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Moszkva "forró drótot" létesített Izraellel

InfoRádió / MTI
"Forró drótot" létesített egymással az orosz és az izraeli vezérkar, hogy kölcsönösen figyelmeztessék egymás légierejét a szíriai légtérben tervezett bevetésekről, s így elkerüljék az esetleges incidenseket - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

Mindkét ország légiereje már korábban felkészült a közvetlen kommunikációs csatorna használatára - idézték orosz állami hírügynökségek a védelmi minisztériumot.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök még szeptemberben egyetértésre jutott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában egy megfelelő kommunikációs csatorna kialakításáról. Egy orosz katonai küldöttség a múlt héten Tel-Avivban két napon át tárgyalt ennek részleteiről az izraeli védelmi minisztérium képviselőivel.

Az izraeli légierő idén és tavaly is több légicsapást mért a szíriai és libanoni határ menti célpontokra, hogy megakadályozza fejlett fegyverrendszerek szállítását a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetnek. Az orosz légierő két hete bombázza Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szélsőségeseit és a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen lázadó csoportokat.

Moszkva és a Hezbollah is a damaszkuszi rezsim katonai szövetségesének számít.

A címlapról ajánljuk