INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Több ezres tiltakozás az ankarai merénylet helyszínének közelében

InfoRádió / MTI
Több ezren tiltakoztak vasárnap a török fővárosban, Ankarában az előző nap elkövetett merénylet ellen, a robbantás helyszínén ugyanakkor a rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett megakadályozni, hogy kurdbarát politikusok és más gyászolók virágot helyezzenek el az áldozatok emlékére.

Két öngyilkos merénylő robbantott szombaton Ankara központjában, a főpályaudvarnál, ahol emberek százai gyülekeztek béketüntetésre a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására. A békés felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel.

Hivatalos adatok szerint 95-en meghaltak, 160 embert kezelnek kórházban, 65-öt az intenzív osztályon. A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vasárnap azt közölte, hogy adataik szerint 128-an vesztették életüket a terrortámadásban.

A rendőrség vasárnap arra hivatkozva, hogy a merénylet helyszínén még mindig folyik a vizsgálat, igyekezett visszatartani a gyászolókat, közte Selahattin Demirtast, a HDP vezetőjét és Figen Yuksekdagot, a szervezet társelnökét attól, hogy virágot helyezzenek el.

A hatóságok később engedélyezték, hogy hetven gyászoló bejusson a terrortámadás elkerített helyszínére, hogy lerója tiszteletét az áldozatok emléke előtt. A tömeg közben Recep Tayyip Erdogan török elnökre utalva azt skandálta, hogy "Gyilkos Erdogan", és hasonlóan gyilkosoknak nevezték a rendőröket. A HDP közlése szerint többen megsérültek a rendőrökkel kibontakozott dulakodásban.

A kormány cáfolta, hogy bármi köze lenne a merénylethez. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, a kurd fegyveresek vagy szélsőbaloldali frakciók követhették el a merényletet. Egyesek feltételezések szerint olyan nacionalista erők felelősek a terrortámadásért, amelyek ellenzik a kiegyezést a nagyobb jogokat követelő kurd kisebbséghez

A virágok elhelyezését követően a gyászolók csoportja menetben indult Ankara főterére. A parlamenthez és a kormányzati épületekhez vezető utat ugyanakkor a rendőrök vízágyúkkal elállták.

A török nyomozók vasárnap folytatták a vizsgálatokat a tettesek és az áldozatok azonosítása érdekében. Az egyik elkövetőt már azonosították egy 25-30 éves férfi személyében, miután megvizsgálták a helyszínen lévő holttesteket, illetve ujjlenyomatokat rögzítettek.

Egyelőre egy szervezet sem vállalta magára a terrorcselekmény elkövetését.

A miniszterelnöki hivatal 52 azonosított halálos áldozat nevét hozta nyilvánosságra vasárnapi közleményében, hozzátéve, hogy folytatják a többi tetem vizsgálatát.

A merénylettel kapcsolatos fájdalmat és haragot tükrözték a vasárnap, a török kormányfő által meghirdetett háromnapos gyász kezdetén megjelent török lapok. A Cumhuriyet című napilap azt írta, hogy "Békében gyászolunk". A Habertürk napilap cikkének címe "A söpredék támadást indított Ankara ellen", míg a kormánypárti Star úgy vélekedett, hogy a merénylet célja a nemzet megosztása volt.

A terrortámadás egy feszült időszakban történt, amikor a NATO-tagállam Törökországban kiújultak a harcok a kurd felkelőkkel, a török hadsereg pedig műveleteket indított az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen. E kurdokkal való összecsapásoknak több száz halottja volt az utóbbi hónapokban.

A címlapról ajánljuk