eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A horvát elnök szerint "nem vádaskodni kell, hanem együttműködni"

A tél beköszöntével a migrációs hullám csökkenhet, de a menekültválság problémájára hosszú távon kell megoldást találni - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő újságíróknak vasárnap.

A köztársasági elnök vasárnap munkatársaival a Kelet-Szlavóniában lévő babskai határátkelőre látogatott, ahol a legtöbb illegális bevándorló lép be Szerbiából Horvátországba, majd az opatovaci befogadóállomáson is járt.

Kolinda Grabar-Kitarovic a sajtónak úgy nyilatkozott: Horvátország nem válhat gyűjtőközponttá, akkor sem, ha az összes illegális bevándorló egyelőre tovább megy Magyarországra, amely még mindig "fogadja őket". Ugyanakkor tart attól, hogy mi történik, ha Ausztria és Németország lezárja határait a migránsok előtt.

"Hogyan fogunk akkor reagálni és szembenézni ezekkel az emberekkel, akik frusztráltak és elégedetlenek lesznek?" - mondta.

Az államfő továbbra is kitart amellett, hogy hosszú távon és az Európai Unió elvárásainak megfelelően kell kezelni a menekültválság problémáját. Az elnök mindvégig a szigorúbb határőrizet mellett és az illegális határátlépés ellen foglalt állást. Szerinte elfogadhatatlan, hogy ezrével jönnek emberek a kukoricáson és szántóföldeken át Horvátországba, miközben azt sem lehet tudni kicsodák és mit akarnak.

Grabar-Kitarovic az újságíróknak arról is beszélt, hogy Horvátország nem működik együtt szomszédjaival.

"Nem vádaskodni, hanem együttműködni kell " - mondta, majd hozzátette: nem érti a kormány miért támadja Magyarországot, amely mindvégig fogadta a migránsokat, akiket a horvát hatóságok folyamatosan szállítanak a horvát-magyar határra.

A horvát államfő a héten Magyarországra látogatott, ahol találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd részt vett Balatonfüreden a visegrádi négyek találkozóján.

Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata miniszterelnök és kormányának tagjai emiatt élesen kritizálták a jobboldali konzervatív nézeteket valló államfőt. Milanovic egyebek között Magyarországot az "Európai Unió vakbelének", a visegrádi négyeket pedig a "drótkerítés filozófiája támogatóinak" nevezte.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×