INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A Hamász vezetője szerint kitört a harmadik intifáda

InfoRádió / MTI
Egy új intifáda (palesztin népfelkelés) kezdetének nevezte pénteken az Izraelt és a megszállt területeket jelenleg sújtó erőszakhullámot a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vezetője.

"Mi az intifáda erősítésére és fokozására szólítunk fel (...), ez az egyetlen út, amely a megszállt területek felszabadításához vezet - mondta Iszmáil Haníje egy gázai mecsetben a szokásos pénteki ima alkalmával. Hozzátette: Gáza kiveszi részét a jeruzsálemi intifádából, és "több, mint készen áll az összecsapásra".

"A Jeruzsálemért folyó csata a Gázai övezetért is folyik, a ciszjordániai intifáda a mi népünk intifádája" - szögezte le.

Eddig még sem az izraeli vezetők, sem pedig a mérsékelt ciszjordániai vezetés nem beszélt "harmadik intifádáról". Az első ilyen palesztin népfelkelés 1987 és 1993 között volt, míg a második 2000 és 2005 között, és palesztin részről több mint 5 ezer, az izraeli oldalon pedig mintegy 1200 halálos áldozatot követelt.

A héten a szintén a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád nevű iszlamista mozgalom is intifádára szólított fel.

Izraelben és a megszállt területeken, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben több mint egy hete dúl az erőszak: eddig négy izraelit öltek meg a palesztinok, utóbbiak közül pedig heten vesztették életüket.

A felek közti feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.

Az Egyesült Államok pénteken "a lehető legmélyebben" elítélte az izraeli és a palesztin civilek elleni támadásokat, és mindkét felet nyugalomra intette. John Kirby, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője egyenesen terrorcselekményeknek nevezte a civilek elleni támadásokat.

"Terrorcselekményeknek tekintjük ezeket az erőszakos tetteket (...) ez terrorizmus" - fogalmazott az amerikai külügyi szóvivő.

A címlapról ajánljuk