INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Súlyos bírság vár a cigarettacsikket eldobókra Párizsban

InfoRádió / MTI
Szigorúbb büntetés lépett életbe október elsejétől a francia fővárosban a cigaretta sikket közterületen eldobókra: 68 euró pénzbüntetést szabnak ki rájuk.

Párizsi önkormányzati illetékesek szerint évente mintegy 350 tonnányi cigarettacsikket gyűjtenek össze a fővárosban. A csikkeket eldobók "nemcsak esztétikailag szennyezik a közterületeket, hanem súlyos környezetszennyezést követnek el, hiszen a cigarettacsikkben számos mérgező anyag van, ami bekerül a vizekbe is" - olvasható az önkormányzat közleményében.

Franciaországban 2008-ban tiltották be a dohányzást a bárokban és éttermekben. Az országban az Európai Unió többi tagállamához képest viszonylag magas, 28 százalék a dohányzók aránya. A francia egészségügyi tárca szerint dohányzás következtében évente több mint 73 ezer ember hal meg az országban.

Eddig 35 eurós bírságot szabtak ki a csikket eldobókra, ezt emelték fel csütörtöktől 68 euróra.

Az önkormányzat nemcsak bírsággal küzd a csikkek ellen, az elmúlt hónapokban 30 ezer új szemetes kosarat állítottak fel városszerte, és 15 ezer zsebhamutartót is kiosztanak ingyen a párizsiaknak és a turistáknak.

A címlapról ajánljuk