INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kamionok százai rekedtek itt a szlovén hóhelyzet miatt

Infostart / InfoRádió
Kamionok százai várakoznak több nyugat-magyarországi megye pihenőhelyein, mert a rendkívüli havazás miatt nem léphetnek be Szlovéniába. A személyautókra egyelőre nem vonatkozik a korlátozás.

Szlovénia csütörtökön hajnali 5 órától előreláthatóan pénteken este 7-ig nem engedi be a területére a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárműveket, mert a meteorológiai szolgálat 70 centiméteres havat, erős szelet és nagyon rossz látási viszonyokat jelzett előre. A magyar rendőrök ezért Budapesten, valamint Pest, Fejér, Somogy és Zala megyében parkolókba terelik a kamionokat. A személyautókra nem vonatkozik a tilalom.

Zala megyében már meghaladja a százat a veszteglő járművek száma - tájékoztatta az InfoRádiót Nothoff Ingrid, a megyei rendőrség szóvivője.

"Muraszemenye, Csörnyeföld és Zalakomár, illetve Sormás megtelt, oda már nem tudunk kamionokat berakni, ezért a becsehelyi pihenőhelyet kezdik feltölteni a kollégák. Ha véletlenül az is megtelne, akkor a leállósávon fognak állni a kamionok. A személyautók átléphetik az államhatárt. Azt kérjük a kamionosoktól, hogy lehetőség szerint ne Rédicsnél, illetve Tornyiszentmiklósnál lépjék át a határt Szlovéniába."

A katasztrófavédelem és a karitatív szervezetek munkatársai gondoskodnak a szlovén hóhelyzet miatt Magyarországon rekedt kamionosok ellátásáról - mondta az InfoRádiónak Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

"A kamionsofőrök a munkájukból eredően élelmiszerrel több napra berendezkednek, azonban a katasztrófavédelem szakemberei a délután folyamán végigjárják a kamionparkolóban lévő sofőröket, felmérik az orvos-, gyógyszer-, illetve élelmiszerigényeiket, és akinek kell, annak segíteni is fog. A karitatív szervezetek az éjszaka folyamán meleg teát és szendvicset fognak osztani a parkolókban lévő sofőröknek."

Vas megyében délelőtt 10 óra 20 perctől Körmendnél megállították a 86-os úton közlekedő kamionokat, de miután Zala megyében új parkolóhelyek szabadultak fel, továbbengedték őket - tudtuk meg Kazmar Enikőtől, a megyei rendőrség szóvivőjétől.

"A Vas megyében félreállított járműszerelvények ismét elindulhattak 12 órától."

A Somogy megyei Szegerdőnél és Balatonkeresztúron, valamint a táskai pihenőhelyen már több mint száz kamion vesztegel - közölte Orbán Zoltán, a megyei rendőrség szóvivője.

A szlovén mellett a horvát, az osztrák és az olasz meteorológiai szolgálat is riasztást adott ki a havazás és a szél miatt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk