eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Német EP-képviselő: szeptember végén kezdődik a biztosjelöltek parlamenti meghallgatása

Az eredeti tervekhez képest egy héttel később, szeptember 29-én kezdődik az uniós biztosjelöltek európai parlamenti (EP-) szakbizottsági meghallgatásának a sorozata - idézték kedden brüsszeli médiabeszámolók Herbert Reul német néppárti EP-képviselőt, a CDU/CSU EP-delegációjának vezetőjét.

Eszerint a meghallgatások október 9-ig tartanak majd.

Reul azt is elmondta, hogy a Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök vezette brüsszeli bizottságban - amelyben a további 27 EU-tagország mindegyikének egy-egy biztosa lesz - heten alelnöki tisztséget fognak betölteni. Az EP-parlamenti meghallgatásokat az "egyszerű" biztosjelöltekkel kezdik, és utána térnek át az alelnökjelöltekre.

Reul úgy tudja, hogy a konkrét pozícióra - nevezetesen a külpolitikai területre - már hivatalosan kijelölt, olasz Federica Mogherini mellett alelnök lesz a bizottságban a finn Jyrki Katainen, a lett Vladis Dombrovskis, a holland Frans Timmermans, a lengyel Elzbieta Bienkowska, az észt Andrus Ansip és a szlovén Alenka Bratusek. Õk a költségvetési, a gazdasági növekedési, a pénzügyi, az intézményi apparátusi, az energetikai és a technológiai területet fednék le, és illetékességük kapcsolódna több "egyszerű" biztos illetékességi területéhez is.

Egyelőre állítólag nem tisztázott, hogy pontosan milyen viszony lenne az egyesek által "szuperbiztosnak" nevezett bizottsági alelnökök és az "egyszerű" biztosok között, különösen akkor, ha az egyes felelősségi területek részlegesen fedik egymást.

A német kereszténydemokrata politikus szerint az uniós szomszédságpolitika az osztrák Johannes Hahnnak, a szociálpolitika pedig a belga Marianne Thyssennek juthat.

Reul szerint egy kézbe kerülhet az energiaügy és a környezetvédelem, ami megszüntetheti a két terület eltérő szempontjai közötti eddigi - általa áldatlannak tekintett - rivalizálást.

A német néppárti politikus ugyanakkor aggályainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a francia szocialista Pierre Moscovicinak gazdasági-pénzügyi területen szánnak biztosi posztot.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×