eur:
388.44
usd:
360.71
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ritka fajok védelmében "sivatagosítanak" a környezetvédők Kelet-Csehországban

A homokos környezetet kedvelő, ritka állat- és növényfajok védelmében igyekeznek fenntartani a sivatagi állapotokat a környezetvédők a kelet-cseh szaharának nevezett területen, Opatovice és Lazne Bohdanec között.

A Mlada fronta Dnes című napilap szerint a környezetvédők autókkal járják a területet, hogy kiirtsák a füvet és a zöld növényzetet. Kétévnyi intenzív munkájuknak hála a "sivatag" megőrizte durva felszínét, és olyan fajokat is sikerült talpra állítani, amelyek majdnem teljesen eltűntek a területről.

"A fekete szemeslepkék (Minois dryas) évekkel ezelőtt szinte teljesen eltűntek a vidékről. A populációjuk azonban 100 százalékkal megnövekedett abban a két évben, mialatt kezelésbe vettük a vidéket" - mondta David Cip környezetvédő, hozzátéve, hogy a homokkal borított vékony terület ideális környezetet jelent számos más állat és növény számára is.

A szakember szerint a vidéken rengeteg veszélyeztetett rovar és kétéltű él - ezek remekül boldogulnak képzeletbeli oázisaikban, a mocsaras területeken -, és a környezetvédők új növényekkel is találkoztak. Mint hozzátette, a területen a Csehországban kihalással fenyegetett rejtőke (Teesdalia nudicaulis) is remekül érzi magát.

A környezetvédők egy tanösvényt is szeretnének kialakítani a területen, hogy a nagyközönséget is megismertessék az itt élő ritka fajokkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×