eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Kedden szavaz az Európai Parlament Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökségéről

Keddi strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) szavaz arról, hogy Jean-Claude Juncker jobbközép, keresztényszociális pártállású politikus, Luxemburg 18 éven át volt miniszterelnöke legyen-e az elkövetkező öt évre az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak az elnöke.

Az ebédszünet előtt várható döntést 10 órától vita előzi meg, amelynek során Juncker kifejti programját, és igyekszik majd megválaszolni az egyes frakciók vezetőinek felvetéseit. A jelölt a múlt héten sorra látogatta a frakciókat, hogy együtt tisztázzák, milyen irányvonal várható tőle megválasztása esetén.

Juncker korábban töltött már be fontos uniós tisztséget: kormányfői tevékenységének megszűntéig hosszú éveken át vezette az eurózóna pénzügyminisztereinek testületét, az úgynevezett eurócsoportot.

Tavasszal az Európai Néppárt Junckert választotta meg listavezetőjének, majd miután a május 22-25-i európai parlamenti választáson a néppártiak szerezték a legtöbb EP-mandátumot, az uniós országok állam-, illetve kormányfői - némi vita után, majd végül minősített többséggel, David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenszavazata mellett - őt jelölték európai bizottsági elnöknek.

A jelöltet, hogy megkapja a tisztséget, az Európai Parlamentnek a képviselők egyszerű többségével - legalább 376 szavazattal - meg kell szavazniuk. Ez minden jel szerint biztosított, mert a néppártiak mellett a szocialista és a liberális EP-képviselők nagy része is azt jelezte előre, hogy Junckerre fog szavazni.

Most először töltik be a bizottsági elnöki posztot a 2009. december 1-én hatályba lépett Lisszaboni Szerződés szabályai szerint. Az unió alapszerződésének számító okmány megnövelte az EP súlyát, amennyiben előírta, hogy a tagállami csúcsvezetőknek az EP-választási eredmény figyelembe vételével, a megfelelő konzultációk lefolytatása után kell bizottsági elnököt jelölniük. A vitát az okozta, hogy az európai pártcsaládok előre megnevezték saját csúcsjelöltjüket, és ez leszűkítette a tagországok vezetőinek mozgásterét.

Ha Junckert az EP megválasztja az Európai Bizottság elnökének, hivatalosan is megkezdődhet a biztosi testület összeállítása, ahová mind a 28 tagország egy főt jelölhet. (Luxemburg helyét értelemszerűen maga Juncker foglalná el a bizottságban.) Értesülések szerint Juncker előzetesen kifogásolta, hogy túl kevés tagország akar nőket jelölni a bizottságba.

Az EU-országok állam-, illetve kormányfői szerda este Brüsszelben gyűlnek össze, hogy kiválasszák az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, akinek nem csupán a kormányközi Tanácsban van szerepe, hanem egyben az Európai Bizottságban is alelnöki funkciót tölt be, ebbéli minőségében tehát személyéről nem kizárólagosan döntenek a csúcsvezetők, hanem Junckerrel egyeztetve.

Az még nem egyértelmű, hogy a szerda esti rendkívüli EU-csúcson megválasztják-e az állam-, illetve kormányfői testületnek, az Európai Tanácsnak az új elnökét is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×