eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Öles léptekkel halad előre a kínai animációs filmgyártás

Öles léptekkel halad előre az animációs filmgyártás Kínában: az ágazat bevétele tavaly elérte a 87 milliárd jüant (3200 milliárd forintot), a kormány pedig az utóbbi hónapokban indított támogató programot az animáció támogatására.

A Sanghajban megrendezett 10. Kínai Nemzetközi Rajzfilm és Játék Expón ismertetett adatok szerint az utóbbi három évben az animációs ágazat évi 1,6 milliárd jüannal (58 milliárd forinttal) növelte bevételeit. Az animációs filmek exportja - amelyet a kormány szeretne erősíteni - 2013-ban elérte a 160 millió dollárt (36 milliárd forintot), ami az előző évhez képest 22,8 százalékos emelkedést mutat. Kínában 4600 animációs vállalat működik, 220 ezer embernek adva munkát.

Tavaly 29 kínai animációt mutattak be az országban. A hazai gyártású animációk 2013-ban 24 milliárd forintnyi bevételt hoztak, ez egy év alatt 48 százalékos növekedést jelez.

A kínai animáció sokáig szenvedett pénzhiánytól és alkotásai elvesztek a Spongyabob-szériák, valamint a japán klasszikus animék között. Most azonban a szektor új életre kelt, a kínai animációs produkciókra szívesen ülnek be a nézők a mozikba, és jó színvonalú produkciók születnek.

Az utóbbi hónapokban a kínai kormány új programot indított az animáció lendületbe hozására, a cannes-i filmfesztiválon a kínai delegáció külön foglalkozott a kínai animációk népszerűsítésével. A világ második legnagyobb filmes piacán olyan nagyszabású produkciókat támogatnak, mint a háromdimenziós Kong című animáció, amely 9 milliárd forintnyi költségvetéssel készül - ismertette a The Hollywood Reporter.

Januárban került a kínai mozikba egy népszerű kínai tévésorozat nyomán a Boonie Bears: To the Rescue című produkció, amelyre már premierje napján egymilliárd forintnyi értékben vettek jegyet a nézők.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×