eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Peking nem szeretné, ha Észak-Korea ismét atomrobbantást hajtana végre

Peking elkötelezett a Koreai-félsziget atommentesítése mellett és nem szeretné, ha Phenjan végrehajtaná negyedik kísérleti atomrobbantását - erről Hszi Csin-ping kínai államelnök biztosította Pak Gun Hje dél-koreai államfőt szerdán, amikor telefonon szót váltottak.

A dél-koreai elnök arra kérte Hszit, vegye rá Phenjant, ne hajtsa végre negyedik kísérleti atomrobbantását. Hogy az észak-koreai vezetés erre készül, arra friss hírszerzési jelentések utalnak.

Pak úgy vélte, egy újabb nukleáris teszt alapvetően megváltoztatná Északkelet-Ázsia biztonsági helyzetét, fegyverkezési versenyt, egyfajta "nukleáris dominót" indítana el.

Hszi válaszában megjegyezte, Peking és Szöul azonos véleményen van a kérdésben. Úgy fogalmazott, hogy mindkét ország érdeke a feszültség továbbterjedésének megakadályozása, s hozzátette: Kína mindent megtesz annak érdekében, hogy a félszigeten megőrizzék a békét és a biztonságot.

A kínai elnök azt is közölte, országa kész Szöullal a szoros kommunikációra és egyeztetésre a Koreai-félsziget kérdésében. Egyben reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valamennyi érintett fél közreműködésével oldható a feszültség.

A körülbelül negyven perces beszélgetés során Hszi és Pak egyaránt utalt rá, hogy a két ország között jó a kapcsolat, s ezt mindkét részről értékelik. Pak ez alkalommal közölte, szívesen látja partnerét Szöulban.

Észak-Korea eddig 2006-ban, 2009-ben és 2013-ban hajtott végre kísérleti atomrobbantást, utóbb nem csak a régió országainak és a nyugati nagyhatalmaknak, de Pekingnek a haragját is kiváltva. Phenjan a múlt hónapban, a legutóbbi amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra mintegy válaszul közölte, "új típusú" nukleáris kísérletre készül, amivel szakértők szerint arra utalt, hogy a korábbi plutónium alapú bombákat dúsított uránnal készülttel váltja fel.

Dél-koreai hírszerzői információk szerint kedden szokatlan aktivitást tapasztaltak az északi szomszéd atomkísérleti telepe közelében, s legutóbb olyan mozgásokat észleltek, mint amilyenek a tavalyi robbantást megelőzték. A lépést megfigyelők Barack Obama amerikai elnök közelgő dél-koreai látogatásával is összefüggésbe hozzák.

A Global Times című angol nyelvű kínai napilap név nélkül nyilatkozó szakértője a szerdai számban úgy vélte, a phenjani külügyminisztérium viselkedéséből nagy eséllyel lehet arra következtetni, hogy küszöbön áll Észak-Korea negyedik kísérleti atomrobbantása.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×