eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Krími elnöki megbízott: invázió folyik a félszigeten

Orosz katonai invázió folyik a Krím félszigeten - jelentette ki péntek este az ideiglenes ukrán elnök újonnan kinevezett krími megbízottja. Ukrajna ideiglenes elnöke nyílt agresszióval vádolta meg Oroszországot péntek este, és azt mondta, hogy Moszkva a 2008-as grúz háborút megelőzőhöz hasonló forgatókönyv szerint jár el.

"Orosz invázió szemtanúi vagyunk... a légteret lezárták, mert nagy számban szállnak le orosz repülőgépek és helikopterek" - mondta az ART ukrán televízióban Szerhij Kunyicin.

A politikus becslése szerint közel kétezer orosz katonát dobtak át légi úton az autonóm köztársaság fővárosa, Szimferopol melletti katonai repülőtérre.

Az ideiglenes ukrán elnök agresszióval vádolja Oroszországot

Ukrajna ideiglenes elnöke nyílt agresszióval vádolta meg Oroszországot péntek este, és azt mondta, hogy Moszkva a 2008-as grúz háborút megelőzőhöz hasonló forgatókönyv szerint jár el.

Olekszandr Turcsinov felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a provokációkat a Krímben.

"Oroszország katonaságot küldött a Krímbe (...) katonai konfliktust provokálnak ki, és olyan forgatókönyvön dolgoznak, amely azonos az abháziaival, amikor konfliktust robbantottak ki, és annektálták a területet" - mondta Turcsinov a nemzethez intézett üzenetében az Ukrainszka Pravda hírportál beszámolója szerint.

Kijev jegyzékben tiltakozott Moszkvánál

Ukrajna külügyminisztériuma pénteken Moszkvának címzett diplomáciai jegyzékben tiltakozott az ellen, hogy Oroszország megsértette Ukrajna légterét és a két ország 1997-ben kötött flottamegállapodását.

Kijev követeli, hogy Oroszország azonnal vonja vissza katonai erőit és járműveit támaszpontjára. A bázis ukrán területen van, Moszkva csak bérli.

Az orosz fél előzőleg többször is következetesen azt állította, hogy nem sértette meg Ukrajna légterét, az orosz páncélozott járművek mozgása teljes mértékben megfelel a kétoldalú megállapodásoknak.

Az ukrán kormány pénteken honlapján közölte, hogy hamarosan kezdeményezi a Független Államok Közösségét alkotó országok külügyminisztereinek összehívását rendkívüli ülésre az Ukrajnában kialakult helyzet miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×