eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Svájc - Moody's: negatív hatású lehet a bevándorlás korlátozását célzó döntés

Svájc szuverén adósprofilja és a svájci bankok szempontjából is negatív fejlemény, hogy a minapi referendumon a szavazók többsége a bevándorlási kvótarendszer visszaállítására voksolt - állapította meg kedden Londonban ismertetett elemzésében a Moody's Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - amely a többi hitelminősítőhöz hasonlóan a lehetséges legjobb, "Aaa" osztályzattal és stabil kilátással tartja nyilván Svájc államadósságát - az elemzésben annak a véleményének adott hangot, hogy a bevándorlás korlátozása valószínűleg hatással lesz Svájc növekedési potenciáljára, általános gazdasági erejére és vagyoni jólétére. Az elmúlt évtizedben a svájci gazdaságnak előnye származott a magasan képzett munkaerő beáramlásából, mivel e bevándorlás enyhítette a hazai lakosság idősödéséből és a képzett hazai munkaerő szűkösségéből eredő negatív hatásokat - áll a Moody's keddi elemzésében.

A hitelminősítő szerint a népszavazás kimenetele adósmegítélési szempontból negatív a svájci bankrendszer eszközminőségére és potenciálisan a tőkeellátottságára is. A munkaerő-bevándorlási kvóták bevezetése ugyanis csökkentheti a lakóingatlan-piaci keresletet, nyomást gyakorolva az ingatlanpiaci árakra.

Az Európai Unió és Svájc közötti kereskedelemben jelentkező negatív következmények emellett nyomást gyakorolhatnak az exportorientált üzleti vállalkozásokra is, rontva a vállalati szektor eszközminőségét - áll a Moody's elemzésében.

A cég szerint ha Svájc a népszavazás nyomán olyan szigorú bevándorlási korlátozásokat vezet be, amelyek sértenék az EU-val kötött kétoldalú megállapodásokat, akkor az unió a Svájccal fennálló kereskedelmi egyezményeket részben fel is mondhatja.

A népszavazás eredményének potenciálisan negatív hatásaira más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

A Fitch Ratings minapi elemzése szerint ha az EU megtorló lépései érzékelhető negatív változásokat eredményeznek a Svájccal fennálló jelenlegi egyezményrendszerben, az hatással lehet Svájc mint szuverén adós, valamint a svájci bankok és vállalatok adósprofiljára.

A hitelminősítő szerint a legnagyobb makrogazdasági károkat az okozhatja, ha szűkül a svájci bankok és vállalatok hozzáférése az EU-piacokhoz. A Fitch londoni elemzői kiemelték, hogy a svájci export 55 százalékát az uniós piacok vették fel tavaly, így ha Svájc a jövőben csak korlátozottan férne hozzá az EU egységes piacához, az hatást gyakorolna a svájci gazdaság növekedési kilátásaira.

A hitelminősítő szerint a kvótarendszer visszaállítása negatív lenne a magasan képzett külföldi munkaerőtől függő svájci vállalatok, például a gyógyszeripari cégek számára is, ami közép- és hosszú távon szintén csökkentheti a svájci gazdaság növekedési potenciálját.

Hasonló megállapításokra jutottak a Commerzbank közgazdászai is. A bankcsoport szakértőinek számításai szerint ha a lakossághoz mért nettó bevándorlás a jelenlegi évi 1 százalékról 0,3 százalékra csökken, az háromnegyed százalékponttal csökkentheti a svájci gazdaság potenciális növekedési ütemét. A svájci lakosság már most sem tudja ellátni a gazdaság munkaerőigényét, mivel a hazai munkaerő csaknem teljesen le van kötve: a munkanélküliségi ráta alig 3,2 százalék - állt a Commerzbank elemzésében.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×