eur:
389.36
usd:
361.33
bux:
68445.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Rövid, de jelentőségteljes EU-orosz-csúcsra készülnek

Az eredeti tervekhez képest rövid, s a hagyományostól eltérő EU-Oroszország-csúcstalálkozóra készülnek az Európai Unió vezetői.

- Tiszta vizet kell önteni a pohárba azzal kapcsolatban, ami a vilniusi Keleti Partnerség-csúcstalálkozón történt, és amit óráról órára látunk kibontakozni Ukrajnában - indokolta egy nappal a csúcs előtt egy név nélkül nyilatkozó magas rangú uniós diplomata, hogy miért tartották szükségesnek, hogy változtassanak a csúcs menetrendjén.

Moszkvában viszont azt hangsúlyozták, hogy noha messzemenőkig informális lesz a keddi EU-Oroszország csúcstalálkozó és szűk körben zajlik majd, orosz részről azt remélik, hogy a későbbiekben visszatérnek a szokásos kétnapos tanácskozáshoz. Az orosz államfő külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov azt mondta, hogy ehhez a formátumhoz, az egy napra lerövidített, szűk körű találkozóhoz európai uniós partnereik ragaszkodtak.

Ami a két fél gazdasági kapcsolatainak jelentőségét illeti, a név nélkül nyilatkozó magas rangú uniós diplomata rámutatott, hogy az EU és Oroszország kereskedelme növekszik, és jelenleg meghaladja a napi egymilliárd eurót (kb. 300 milliárd forint), az orosz export 45 százaléka irányul az EU-ba, és az EU országai vásárolják fel az orosz szénhidrogének, energiahordozók háromnegyedét. Ez finanszírozza az orosz költségvetést - magyarázta a névtelenséget kérő uniós diplomata.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozót megelőzően úgy nyilatkozott, hogy a sikeres stratégiai együttműködéshez kölcsönös megértésre és "stratégiai bizalomra" van szükség, és a csúcstalálkozó célja ezek megerősítése. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke arra az álláspontra helyezkedett, hogy a csúcstalálkozó lehetőséget ad az EU és Oroszország közötti stratégiai partnerség "természetének és irányának" közös értékelésére.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×