eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szíria - Amerikai katonai csapás esetén Oroszország fokozhatja az iráni fegyverszállítást

Egy Szíria elleni amerikai támadás esetén Moszkva fokozhatja az iráni fegyverszállítást, valamint felülvizsgálhatja az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok Oroszországon keresztül vezető ellátási útvonalát - figyelmeztetett egy magas rangú orosz tisztségviselő.

Moszkvában remélik, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja a hétfői orosz javaslatot, miszerint Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját - közölte Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma, azaz a képviselőház külügyi bizottságának vezetője.

Puskov elmondta, hogy még korai lenne cselekedni, azonban figyelmeztetett, ha a "háború pártja" győzedelmeskedik Washingtonban, akkor Oroszországnak fontolóra kell vennie ezeket a lépéseket.

A bizottsági elnök azt is elmondta, hogy Oroszországnak bizonyítékai vannak, a - Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló - felkelők birtokában is vannak vegyi fegyverek, amelyeket több alkalommal is használtak.

"Számos okunk van azt feltételezni, hogy nemcsak a szíriai kormány rendelkezik vegyi fegyverekkel, hanem a lázadók is" - mondta Puskov, majd hozzátette, hogy "az ellenzéki erők többször is bevetették tömegpusztító fegyvereiket".

Puskov megjegyezte, hogy Carla Del Ponte, az ENSZ független nemzetközi szakértőkből álló vizsgálóbizottságának egyik tagja májusban azt mondta, a tanúvallomások arra utalnak, hogy a szíriai lázadók szarin ideggázt vethettek be márciusban Aleppó közelében.

A bizottság akkor cáfolta Ponte szavait. "Nincs bizonyító erejű vizsgálati eredmény arra nézve, hogy a konfliktusban részt vevő bármelyik fél vegyi fegyvert vetett volna be Szíriában" - közölték májusban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×