eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Izraeli választások: A palesztinok "illúziók nélkül" üdvözlete

Palesztin tisztségviselők "kellemes meglepetésnek" tekintik a mérsékelt izraeli pártok sikeres választási szereplését, szerintük azonban ez aligha lesz elegendő ahhoz, hogy a miniszterelnök változtasson eddigi keményvonalas politikáján.

A palesztin állam létrehozásáról szóló tárgyalások megfeneklettek azóta, hogy Benjámin Netanjahu elutasította a zsidó telepek építésének leállítását sürgető palesztin követelést. Nevüket elárulni nem kívánó palesztin tisztségviselők e tárgyalások folytatásának lehetőségét illetően óvatos derűlátással tekintenek a jövendő izraeli kormányra. Az eddig kormányzó jobboldali Likud és a második legtöbb voksot szerző, Jair Lapid vezette Jes Atíd (Van jövő) egyaránt nagykoalíció létrehozásában gondolkodik.

Palesztin források ezt reménykeltőnek tartják, de óvakodnak a túlzott várakozásoktól. Hanan Asravi, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik vezető politikusa például Rámalláhban újságírók előtt kifejtette: nem hiszi, hogy az izraeli választások nyomán eljön valamiféle "megváltó", aki egyik pillanatról a másikra elhozza a békét.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyelőre tartózkodik a választások eredményeinek kommentálásáról, tanácsadói csak annyit árultak el, hogy egyelőre tanulmányozza a helyzetet.

A palesztinok körében - mint azt a tanácsadók egy része állítja - volt egyfajta reménykedés, hogy a politikailag meggyengült Netanjahu a zsidó telepek építését illetően mostantól védtelenebb lesz a nemzetközi - főleg az amerikai - nyomással szemben. Más tanácsadók szerint azonban egy mérsékeltebb összetételű kormánykoalíció csupán "fügefalevélként" szolgál majd Netanjahu számára eddigi politikájának folytatásához.

A következő napokban az Abbászt támogató bizottság nyílt levelet készül küldeni az izraeli törvényhozóknak és az izraeli médiának. Abban biztosítani akarja az izraelieket, hogy a palesztinok készek együttműködni a békéért, a megegyezés szerintük mindkét fél érdekeit szolgálja.

A Gázai övezetet irányító rivális palesztin szervezet, a Hamász szerdán úgy értékelte az izraeli választások eredményét, hogy az a "palesztin ellenállás diadalát" tükrözi, amennyiben Netanjahu kudarcot vallott. A szervezet közleményében úgy fogalmaz, hogy bár az izraeli politikai palettán megváltoztak az erőviszonyok, a befutott pártok programja megegyezik abban, hogy mindegyik folytatni kívánja a palesztinok elleni agressziót, továbbra is megtagadja a palesztinok nemzeti jogait. A Hamász ezért a "nemzeti egység" erősítésére törekszik majd, továbbra is az ellenállás útját járja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×