eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szíria: újabb tömegmészárlás elkövetésével vádolják a hadsereget

Szíriai ellenzéki aktivisták azzal vádolták vasárnap a szír hadsereget, hogy újabb tömegmészárlást követett el. Csak szombaton Szíria-szerte 440 embert öltek meg a reguláris fegyveres erők.

Egy neve elhallgatását kérő helyi lakos beszámolója szerint a Damaszkusztól délnyugatra fekvő, többségében szunnita muzulmánok lakta Daraja városban több mint kétszáz holttestet találtak, az áldozatok többségét kivégzésszerűen ölték meg katonák szombaton, amikor házról házra járva kutattak lázadók után. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni központú szervezet ugyanakkor úgy tudja, hogy 320 holttest szedtek össze a városban szombat óta.

Nagy felháborodást váltott ki világszerte, amikor május végén a Homsz közelében fekvő Húla városban mészároltak le több mint száz embert, köztük több tucat gyereket, a szíriai hadsereg alakulatai.

A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet adatai szerint a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők 440 embert öltek meg szombaton Szíria-szerte, köztük nők és gyermekek tucatjait. Csak Damaszkuszban és térségében legalább 310 ember vesztette életét. A rendszerellenes lázadás tavaly márciusi kirobbanása óta ez a szombat volt az egyik legvéresebb nap.

Az ENSZ becslései szerint több mint 18 ezer, míg az OSDH szerint 25 ezer embert öltek meg Szíriában tavaly március óta. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága több mint kétszázezerre teszi a harcok elől a szomszédos országokba menekült szíriaiak számát.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×