eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Annan: Irán támogatna egy a szíriaiak által levezényelt átmenetet

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja szerint Irán és Irak támogatna egy szíriaiak által levezényelt politikai átmenetet, s azt ígérték, latba vetik befolyásukat annak érdekében, hogy minden felet ebbe az irányba tereljenek.

A volt ENSZ-főtitkár Genfben újságíróknak beszélt erről, miután videokonferencián tájékoztatta a New Yorkban ülésező Biztonsági Tanácsot eheti szíriai, valamint iráni és iraki tárgyalásairól.

Annan ismét azt hangsúlyozta, hogy a térségben nagy befolyással bíró Iránt be kell vonni a szíriai válság békés rendezésének kidolgozásába, annak ellenére, hogy a Nyugat határozottan ellenzi Teherán bármilyen szerepvállalását az ügyben.

"Irán és Irak kormánya egyaránt támogatásáról biztosította a hatpontos tervet. Támogatták egy olyan politikai átmenet elképzelését is, amelyet a szíriaiak maguk vezényelnének le, lehetővé téve számukra, hogy maguk határozzák meg a leendő hatalommegosztást az országban" - mondta.

Újságíróknak nyilatkozva Annan arról is említést tett, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök beszélt neki egy átmeneti kormány felállításának lehetőségéről, amit a "szíriai akciócsoport" június végi genfi konferenciáján vetettek fel.

Annan szerint Aszaddal folytatott damaszkuszi megbeszélésein a szíriai vezető megnevezett valakit, aki a rezsim részéről vezethetné az átmeneti kormány megalakításáról az ellenzékkel folytatandó tárgyalásokat. A különmegbízott nem árulta el az Aszad által javasolt személy nevét.

Közben a szíriai ellenzék egyik vezetője Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek leszögezte, nem lehet szó párbeszédről, amíg Aszad nem távozik. Abdel-Bászet Szaida, a párizsi székhelyű Szíriai Nemzeti Tanács új elnöke küldöttség élén tartózkodott az orosz fővárosban.

Aktivisták szerint a szíriai felkelők elleni megtorlásokban az Aszad-rezsim mintegy 17 ezer embert ölt meg a felkelés tavaly márciusi kezdete óta. A konfliktus elmélyülésével egyre jobban felfegyverzett felkelők egyre radikálisabb követelésekkel állnak elő, ami mind bonyolultabbá teszi egy békés rendezés vagy hatalomátadás megvalósítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×