eur:
389.07
usd:
361.01
bux:
68624.81
2024. május 7. kedd Gizella

Két magyar van az Etiópiában megölt külföldi turisták között

Fegyveresek megöltek két magyart, két németet és egy osztrákot, míg két németet és két etiópot elraboltak Etiópia északi részén - közölte szerdán az addisz-abebai kormány szóvivője. A merénylet három magyar túlélője csütörtökön érkezhet Magyarországra.

Bereket Simon tájékoztatása szerint egy magyar és egy olasz állampolgár megsebesült a külföldi turisták elleni kedd hajnali támadásban. A szóvivő szerint az afari régióban történt támadást az eritreai kormány által kiképzett banditák hajtották végre. Eritreának az Afrikai Unióhoz (AU) delegált képviselője viszont visszautasította az etióp kormányszóvivő vádját. "Ez egy szánalmas hazugság" - szögezte le Girma Asmerom.

A magyar miniszterelnök szóvivőjének közleményében az olvasható, hogy az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentése szerint is két magyar áldozata van a keddi terrortámadásnak. Szijjártó Péter tudatta: az Interpol információi alapján két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg a fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz pedig elmenekült. A turistacsoport tagjaiból kilencen egyáltalán nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar turistát, elszállították a térségből - derül ki a közleményből.

A merénylet magyar túlélői, a szegedi egyetem geológus kutatói német segítséggel úton vannak az afrikai ország fővárosába. Egyikük sértetlen, másikuk könnyebben sérült, harmadik társuk állapotáról pedig egyelőre nincs biztos információ - közölte Orbán Viktor szóvivője.

A Strasbourgban tartózkodó Szijjártó Péter magyar újságíróknak elmondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya. A két magyar holtteste már Addisz-Abebában van, azonosításuk megkezdődött - közölte, hozzátéve, hogy a nairobi magyar nagykövet hajnalban érkezik Etiópiába.
A Terrorelhárítási Központ háromfős csapata is elindul - várhatóan még délután - az afrikai országba.

Csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője - tudatta a Miniszterelnökség szerda délután. A magyar állampolgárok már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak.

Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerda délután elmondta az MTI-nek: a szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai folyamatosan tájékoztatják Orbán Viktor kormányfőt a fejleményekről.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatójának utasítására készenlétbe helyeztek egy speciális különítményt. Ha további magyar állampolgárok élete van veszélyben, akár egy órán belül a célországba indulnak - közölte a TEK.

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) közben bejelentette: rendőröket küld az öt turista halálának kivizsgálására. Jörg Ziercke, a BKA elnöke közölte: jelenleg nagyon zavaros a helyzet. "Nem ismerjük a történtek hátterét, így még egy-két napra van szükségünk ahhoz, hogy konkrét információkkal szolgálhassunk" - hangsúlyozta.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter később tudatta, hogy az Etiópiában szerencsétlenül járt turisták olyan területen tartózkodtak, ahova katonai okokból tilos volt a belépés.

Sajtóértesülések szerint a támadás a Danakil sivatagban, az Erta Ale nevű vulkán közelében történt. A régió a Föld egyik legmélyebben - a tenger szintje alatt - fekvő helye, az afar nevű nomád nép hazája. A táj meglehetősen barátságtalan, nagy a forróság és a szegénység, ugyanakkor bővelkedik természeti látványosságokban. Az itt valaha is feljegyzett legmagasabb éves átlagos középhőmérséklet 34,4 Celsius-fok volt. A térségbe többnyire csak segélymunkások vagy kutatók merészkednek, bár évente mintegy 500 kalandvágyó turista is érkezik ide. 2007-ben öt európait - négy brit és egy francia állampolgárt - ejtettek túszul ezen a területen, majd végül alig két hét után váltságdíj fejében sértetlenül szabadon engedték őket. Az etiópiai térségben 2008-ban is több alkalommal ért támadás külföldi turistákat

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×