eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Felújítja egykori csehországi otthonát a hírhedt "prágai hóhér" fia

A náci Németország egyik kegyetlen SS-vezetőjeként elhíresült Reinhard Heydrich (1904-1942) fia felajánlotta, hogy rendbe hozatja azt a Prága melletti falucskában található romos kastélyt, ahol a második világháború végéig élt együtt édesanyjával és testvéreivel.

A felújított épületben valószínűleg egy múzeum kap majd helyet, vagy a nemzeti ellenállás emlékműve lesz - mondta el a prágai rádiónak Libor Holik, Panenske Brezany falu polgármestere. Heydrichet 1942-ben gyilkolták meg Prágában. Fia, a most 76 éves Heider édesanyjával és testvéreivel együtt egészen a második világháború végéig a csehországi falucskában maradt, majd Németországba költözött.

Nem sokkal ezelőtt feleségével együtt felkereste régi otthonát és felajánlotta, hogy támogatókat keres az épület felújításához. "Alkalmam nyílt beszélni vele a villa eredeti állapotának visszaállításáról. Felajánlotta, hogy segít pénzt gyűjteni a munkálatokra, például az Európai Unión keresztül" - közölte a polgármester.

A náci Németország Birodalmi Biztonsági Főhivatalának (RSHA) vezetőjeként tevékenykedő Reinhard Heydrich részt vett a zsidókérdés végső megoldásának (Endlösung) kidolgozásában. Cseh-Morvaország helyettes birodalmi protektoraként pedig a helyi náci ellenállási mozgalom felszámolásával bízták meg, hírhedt kegyetlenkedései miatt érdemelte ki a "prágai hóhér" gúnynevet.

"Meg kell különböztetnünk egymástól apát és fiát. Heider mindössze tíz esztendős volt, amikor a második világháború végén elhagyta Panenske Brezanyt, tehát fogalma sem volt arról, hogy milyen háború dúlt akkor" - hangsúlyozta Holik. A világháborút követően a villa állami kézbe került és a egy kutatóintézethez csatolták. Jelenleg ismét magánkézben van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×