eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Nagyon ideges majális Görögországban: könnygáz, összecsapások

Athénban szombaton feszült hangulatban kezdődtek meg a május 1-jei rendezvények, Szalonikiből pedig már összecsapásokról is érkeztek hírek.

A főváros központjában több ezren gyűltek össze a legnagyobb görög szakszervezetek felhívására. Az idei ünneplésre árnyékot vet, hogy az athéni kormány várhatóan még szombaton befejezi a görög segélyprogramról kezdett tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió képviselővel.

A hitelcsomag folyósításának a feltételei azonban hatalmas anyagi terheket rónak a görög lakosságra.

A szakszervezetek a május 1-jei megmozdulásokat a várható megszorító intézkedések elleni tiltakozásra igyekeznek felhasználni. Egyúttal a szerdára meghirdetett országos sztrájk főpróbájának is tartják szombati felvonulásokat.

Szpirosz Papaszpirou, az állami szektor dolgozóit képviselő ADEDY szakszervezet vezetője pénteki nyilatkozatában úgy vélte, hogy az ország nem tud kilábalni a válságból, ha a társadalmat olyan drákói gazdasági megszorító intézkedésekkel sújtják, amelyek 50 évvel vetik vissza az emberek életszínvonalát.

Athénban a délelőtti órákban csupán kisebb incidensek történtek, és a rendőri jelenlét is igen visszafogott volt. Ezzel szemben Szalonikiben a rendőrök szombaton könnyfakasztó gránátokat vetettek be a bank- és kereskedelmi épületekre támadó fiatalok ellen. Hozzávetőleg 250 fős csoport vasrudakkal vert szét két pénzkiadó automatát.

A vandál fiatalok betörték egy elektronikai cikkeket áruló üzlet kirakati üvegét, és alaposan megrongáltak egy luxusautót is - közölték rendőrségi források. A rendfenntartó erők fellépése nyomán azonban gyorsan helyreállt a nyugalom a második legnagyobb görög városban.

Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Ijesztő trend indult újra a világban, ismét nő a szakadék

Ijesztő trend indult újra a világban, ismét nő a szakadék

Az elmúlt évtizedben megtorpant a fejlődő országok felzárkózása a gazdagabb nemzetekhez képest. Az Economist magazin elemzése szerint a szegényebb országok jóléti mutatói lassabban javulnak, mint ahogy a fejlett gazdaságok gyarapodnak. Ez a trend ellentétes az 1990-es évek közepétől kezdődő húszéves időszakkal, amikor a globális szegénység csökkenő tendenciát mutatott - közölte az Infostart.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×