eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ökológiai katasztrófát okozhat az olajszennyezés a Mexikói-öbölben

A hírhedt Exxon Valdez katasztrófánál is nagyobb gondot okozhat a Mexikói-öbölbeli olajszennyezés. A víz alól szivárgó olajcsapból felszínre került olaj elérte az amerikai partvidéket, és helyi élővilágot, valamint a halászatból élők megélhetését veszélyezteti. Ráadásul még mindig nem tudni, mikor tudják elzárni a víz alatti csapot.

Az elején még kezelhető balesetnek tűnt a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajplatform okozta szennyezés. A tulajdonos BP még egy nappal ezelőtt is tagadta, hogy ötször annyi olaj ömlene a tengerbe, mint hitték. Mostanra azonban már elismeri a katasztrófát, miközben a szennyezés elérte Lousiana és Mississippi állam partvidékét.

A két tengerparti régióban több száz madár-, hal- és egyéb állatfaj él, a gazdaság fontos bevételi forrása a rákhalászat. A várható ökológiai katasztrófa előtt a rák- és osztrigahalászoknak engedélyezték, hogy annyit fogjanak ki a tengerből, amennyit csak tudnak. A halászok attól félnek, hogy ha eléri a partot a szennyezés, akkor tönkremehetnek.

David Kennedy, az amerikai Nemzeti Óceán és Atmoszféra Igazgatóságtól azt mondta az AP-nek, hogy nagyon fél. Hatalmas katasztrófáról van szó, minden ügynökségnek össze kell fognia. Tudósítók szerint előfordulhat, hogy a Deepwater Horizon platform katasztrófáját követő szivárgás lesz több évtized óta Amerika legsúlyosabb környezeti csapása.

A Katrina hurrikán pusztítása és a szövetségi kormány amatőr fellépése után a déli államban sokan úgy érzik, hogy ismét cserben hagyták őket. Barack Obama elnök kormányzata is csak a múlt héten kezdett behatóbban foglalkozni az üggyel - addig úgy tűnt, hogy az olajcég és a parti őrség megbirkózik a problémával.

A BP most az amerikai haditengerészettől szeretne olyan eszközöket kapni, amelyekkel talán el tudja zárni a víz alatti olajlelőhely biztonsági csapját. A cég úgynevezett másodlagos fúrásokat akar végezni, és ezeken a furatokon át a felszínre hozni az olajat - ez azonban hónapokig is eltarthat, és ha addig folyamatosan ömlik az olaj, akkor a baleset súlyosabb lehet, mint az Exxon Valdez tankhajó 1989-es katasztrófája az alaszkai vizeken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×